NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – „PROĐOSMO KROZ OGANJ I VODU…“
 
Stradanja koja nam nanose ljudi
 
Kada neko, starče, po Bogu trpi stradanja i nepravde koje mu nanose ljudi, da li ga to trpljenje čisti od strasti?
 
– Da li ga to čisti, pita! To ga čini sjajnim! Ima li išta uzvišenije od toga? Tako može da iskupi grehove. Vidite, tuku nekog zločinca, zatvaraju ga u tamnicu, a on tamo vrši svoje malo pravilo i, ako se iskreno pokaje, izbavlja se večne tamnice. Zar je malo da plati večni račun ovim mučenjem?
Svako stradanje i nevolju trpite s radošću. Stradanja koja nam izazovu ljudi, slađa su od svih sirupa kojima nas nude oni koji nas vole. Vidiš, Hristos u blaženstvima ne kaže: „blaženi ste, kada vas hvale“, nego „blaženi ste kada vas sramote“ (Mt 5, 11), naročito kada pritom lažu. Kada sramoćenje nije pravedno, čovek stiče blago nebesko. A kada je ono pravedno, onda plaća (iskupljuje se). Zato, ne samo da treba da trpimo bez roptanja onoga ko nam nanosi bol, nego i da osećamo blagodarnost, jer nam to daje priliku da se podvizavamo u ljubavi, u smirenju, trpljenju.
Klevetnici, razume se, rade u saradnji sa „pokvarenjakom“. Ali obično jaki vetar slama i iz korena čupa osetljivo drveće koje nema duboko korenje. Međutim, onom drveću, koje ima duboko korenje, jak vetar pomaže da mu korenje prodre još dublje u tlo.
Mi treba da se molimo za sve koji nas ogovaraju i da tražimo od Boga da im podari pokajanje, prosvetljenje i zdravlje i da u sebi ne zadržimo ni traga od mržnje prema njima. Treba da zadržimo samo iskustvo od tog iskušenja, da izbacimo sve otrove i da nam na pameti budu reči prepodobnog Jefrema: „Ako li se desi te budeš oklevetan, pa se posle pokaže da ti je savest bila čista, nemoj se uzgorditi, kako ne bi pao kao lepo telo, već služi Gospodu u smirenoumlju jer te je izbavio od ljudskog klevetanja.“[1]
 


 
NAPOMENE:

  1. Prepodobni Jefrem Sirijski, Dela, 1. tom, Solun 1988. str. 253.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *