NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – „PROĐOSMO KROZ OGANJ I VODU…“
 
Treba da poredimo svoje iskušenje sa većim iskušenjem drugog čoveka
 
Najbolji lek za svako naše iskušenje je još veće iskušenje našeg bližnjega. Dovoljno je da ga uporedimo sa našim, da uvidimo veliku razliku i veliku ljubav koju nam je Bog pružio i dopustio da naše iskušenje bude malo. Onda ćemo Mu zablagodariti, boleće nas veće stradanje drugoga i molićemo se umnosrdačno da mu Bog pomogne. Odseku mi, na primer, jednu nogu! „Slava Tebi Bože, reći ću, što imam bar jednu nogu. Drugome su odsekli obe.“ Pa čak da postanem trupac, bez ruku i nogu, opet ću reći: „Slava Tebi Bože, što sam tolike godine hodao, a drugi su se rodili paralizovani.“
A ja, Kada sam čuo da jedan otac porodice već jedanaest godina krvari, rekoh: „Šta ja to činim? Ovaj čovek je mirjanin, a jedanaest godina krvari, još i decu ima, mora svakoga jutra da ustaje, da ide na posao, a ja ne krvarim još ni punih sedam godina!“[1] Ako mislim na drugoga koji toliko strada, ne mogu sebe da opravdavam. Sa druge strane, ako mislim da ja stradam, a da je drugima sve milina jedna, da ja ustajem noću svakih pola sata, jer imam problema sa utrobom i ne mogu da spavam, dok svi ostali mirno spavaju, nalazim samom sebi opravdanje za roptanje. A ti, sestro, koliko dugo imaš herpes[2]?
 
Osam meseci, starče.
 
Vidiš? Bog nekima daje dva meseca, nekima deset meseci, a nekima petnaest. Razumem, bolovi su jaki. Neki padnu i u očajanje. Neki mirjanin koji ima herpes mesec dana, ili dva, od velikih bolova pada u očajanje Ali, ako sazna da neki duhovni čovek boluje od iste bolesti godinu dana i trpi bolove bez roptanja, odmah se uteši. „Ama“, kaže, „ja to imam dva meseca i padam u očajanje. A drugi, jadnik, godinu dana trpi i ništa ne govori! A ja i sagrešujem, dok on živi duhovnim životom!“ I tako dobija pomoć i bez ikakvog saveta!
 


 
NAPOMENE:

  1. Starac je od 1988. godine neprestano imao krvarenja iz debelog creva.
  2. Herpes zoster: virusna bolest koja prouzrokuje nepodnošljive bolove i razne komplikacije u organizmu, već prema tome kolika je starost pacijenta.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *