NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – „PROĐOSMO KROZ OGANJ I VODU…“
 
Neblagodarnost prema ljubavi Božijoj
 
Da li iskušenja, starče, uvek koriste ljudima?
 
– Zavisi od toga kako se čovek postavlja prema iskušenjima. Mnogi nemaju dobru volju i hule na Boga kada se nađu u raznim iskušenjima. „Zašto je to baš mene snašlo?“ kažu. „Eto, onaj ima toliko dobra! Zar je to Bog?“ Ne kažu „sagreših“, nego se muče. Sa druge strane usrdni kažu: „Slava Bogu! Ovo iskušenje me približilo Bogu. Bog je to učinio za moje dobro.“ Pa iako, možda, nikada ranije nisu kročili u crkvu, posle počinju da odlaze redovno u crkvu, da se ispovedaju i pričešćuju. Bog često one najtvrdokornije jednim iskušenjem dovodi do takve usrdnosti, do takvog preokreta u životu, doživljavaju prosvetljenje Božije zahvaljujući bolu koji osećaju zarad svega što su počinili.
 
Starče, da li treba da kažemo „Slava Tebi Bože“ kada nam sve dobro ide?
 
Ma, ako ne kažemo „Slava Tebi Bože“ u radosti, kako ćemo to reći kada stradamo? Ti to kažeš kada stradaš, pa zar to nećeš reći u radosti? Ali, kada je neko neblagodaran, taj nije došao do poznanja ljubavi Božije. Neblagodarnost je veliki greh, Ja mislim da je to smrtni greh. Neblagodaran čovek ničim nije zadovoljan. Zbog svega gunđa, svemu prigovara, na sve baca krivicu. U mojoj otadžbini, u Farasi, mnogo se u ishrani koristi pekmez[1]. Jedne večeri, jedna devojčica se rasplakala, jer joj se prohtelo pekmeza. Njena majka šta da radi? – ode i potraži pekmez u komšiluku. A devojčica, čim je dobila pekmez, ponovo udari u plač. Počela je nogama da udara o pod i da viče: „Mama, hoću i kiselog mleka!“ „U ovo doba, dete moje, gde da ti nađem kiselog mleka?“ reče joj majka. „Ali ja hoću kiselog mleka!“ Majka ode, pozajmi, sirota, od jedne susetke, donese joj kiselog mleka. Uzme ćerka kiselo mleko, pa opet udari u plač. „Zašto sada plačeš?“, upita je majka; „Mama, hoću da mi bude pomešano!“ Majka uzme, izmeša pekmez sa kiselim mlekom. A ćerka opet u plač. „Mama, ne mogu to tako da jedem. Hoću da odvojim pekmez od kiselog mleka!“ E, onda majka uzme, pa je išamara i… tako se odvojio pekmez iz kiselog mleka!
Hteo sam da kažem da tako čine neki ljudi, a onda dolazi vaspitavanje Božije. Treba bar da budemo svesni svoje neblagodarnosti i da blagodarimo Bogu danju i noću za sve blagoslove koje nam dariva. Na taj način ćemo đavolu uterati strah u kosti, a on će okupiti svoje „pokvarenjake“ i „leteće perje“, jer smo mu konačno pronašli slabu tačku.
 


 
NAPOMENE:

  1. Starac Pajsije pominje reč. „petimezi“ što predstavlja mnogo ukuvani gusti neprevreli sok od grožđa, koji je izuzetno sladak. Tome je najbliži naš pekmez.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *