NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – „PROĐOSMO KROZ OGANJ I VODU…“
 
Bol Božiji zbog čovekovih iskušenja
 
Koliko muka ima u svetu! Koliko problema! Pa neki dolaze ovamo, kod mene, da mi ih ispričaju onako s nogu, za dva minuta, samo da bi se malo utešili. Jedna namučena majka mi reče: „Starče, ima trenutaka, kada više ne mogu da izdržim, pa kažem: „Hriste, daj mi samo malo da predahnem, pa posle neka opet počne mučenje.“. Koliko je ljudima potrebna molitva! Ali i svako iskušenje je dar od Boga, jedna dobra ocena za onaj život. Ovo uzdanje u nagradu u onom životu pruža mi radost, utehu i obodrenje i mogu da podnesem bol zbog iskušenja kroz koja prolaze mnogi ljudi.
Naš Bog nije Vaal, već Bog ljubavi. On je Otac Koji gleda kako se Njegova deca muče prolazeći kroz razna iskušenja i nagradiće nas, dovoljno je samo da budemo trpeljivi u malom mučeništvu, u iskušenjima, ili bolje rečeno, u blagoslovima.
 
Neki, starče, kažu: „Zar nije Bogu teško što je to dopustio? Zar Boga to ne boli?“
 
Bol Božiji prema ljudima koji se muče od bolesti, od demona, od varvara itd. u sebi istovremeno sadrži i radost zbog nebeske nagrade koju im je pripremio. Pošto Bog ima u vidu nagradu koju će dobiti na nebesima onaj koji prolazi kroz iskušenja i znajući šta ta čeka u onom životu, može da „podnese“ bol. Dopustio je da Irod izvrši tolike zločine[1]. Četrnaest hiljada novorođenčadi je zaklao i ubio tolike roditelje, koji nisu dopuštali vojnicima da ubiju njihovu decu! A varvarski vojnici, kako bi se pokazali što boljima u očima svojih generala, komadali su tu decu. Što su deca više mučena, to više bola je Bog trpeo, ali i toliko se više radovao njihovoj velikoj slavi koju će uživati na nebesima. Radovao se zbog tih anđelaka, koji će predstavljati anđeoski red mučenika. Anđeli od mučenika!
 


 
NAPOMENE:

  1. Vidi: Mt 2,16

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *