NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – „PROĐOSMO KROZ OGANJ I VODU…“
 
„Koga ljubi Gospod onoga kara“ (Prič. 3,12)
 
Zašto, starče, svet danas tako mnogo pati?
 
– Zbog ljubavi Božije! Ti, kao monahinja, ujutro ustaješ, vršiš svoje pravilo, moliš se uz brojanicu, praviš metanije itd. Za mirjane su napori i teškoće kroz koje prolaze njihovo pravilo, kroz njih se pročišćavaju. Napori i teškoće čine im veće dobro nego blagostanje, koje im ne pomaže, niti da se približe Bogu, niti da steknu nebesku platu. Zbog toga sve teškoće treba da prihvatamo kao dar od Boga.
Dobri Bog iskušenjima vaspitava kao dobri Otac Svoju decu, iz ljubavi, iz božanske blagonaklonosti, a ne iz zlobe, niti po ovosvetskim zakonima i pravdi, jer želi da mu se vrate. Pošto želi da spase Svoja stvorenja kako bi postala naslednici Njegovog Carstva nebeskog, dopušta iskušenja, kako bi se čovek borio, kako bi se podvizavao i položio ispite u trpljenju u bolovima, kako đavo ne bi mogao da Mu kaže: „Kako ovoga nagrađuješ, ili kako ga spasavaš, kada se uopšte nije pomučio?“ Boga ne zanima ovaj život, nego oNaj. Prvo se stara za nas u onom životu, a posle u ovom.
 
Ali zašto, starče, nekim ljudima Bog daje mnogo iskušenja, a drugima uopšte ne daje?
 
– Šta kaže sveto Pismo? „Koga ljubi Gospod onoga kara“. Na primer, ima otac osmoro dece. Petoro ostaju kod kuće, pored oca, a troje odlaze daleko i ne misle na njega. Onu decu, koja su pored njega, čim učine neki nestašluk, povuče za uvo, ili udari po koji šamar, ili ih, ako su dobra, miluje, daje im po koju čokoladu. Ona njegova deca, međutim, koja su daleko, ne dobijaju ni milovanja ni šamare. Tako postupa i Bog. Onim ljudima, koji su pored Njega i koji imaju dobru volju, ako malo sagreše, daje po koji šamar, pa im prašta, ili, ako ih šamara više, stiču blago nebesko. A onima pak, koji su daleko od Njega, daje godine kako bi se pokajali. Zato vidimo kako mirjani iako čine teške grehove, ipak imaju velika materijalna dobra i žive mnogo godina, bez ikakvih iskušenja. To. biva pr domostroju Božijem, kako bi se pokajali. Ako se ne pokaju, u onom životu neće moći da se opravdaju.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *