НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – „ПРОЂОСМО КРОЗ ОГАЊ И ВОДУ…“
 
„Koгa љуби Господ онога кара“ (Прич. 3,12)
 
Зашто, старче, свет данас тако много пати?
 
– Због љубави Божије! Ти, као монахиња, ујутро устајеш, вршиш своје правило, молиш се уз бројаницу, правиш метаније итд. За мирјане су напори и тешкоће кроз које пролазе њихово правило, кроз њих се прочишћавају. Напори и тешкоће чине им веће добро него благостање, које им не помаже, нити да се приближе Богу, нити да стекну небеску плату. Због тога све тешкоће треба да прихватамо као дар од Бога.
Добри Бог искушењима васпитава као добри Отац Своју децу, из љубави, из божанске благонаклоности, а не из злобе, нити по овосветским законима и правди, јер жели да му се врате. Пошто жели да спасе Своја створења како би постала наследници Његовог Царства небеског, допушта искушења, како би се човек борио, како би се подвизавао и положио испите у трпљењу у боловима, како ђаво не би могао да Му каже: „Како овога награђујеш, или како га спасаваш, када се уопште није помучио?“ Бога не занима овај живот, него оНај. Прво се стара за нас у оном животу, а после у овом.
 
Али зашто, старче, неким људима Бог даје много искушења, а другима уопште не даје?
 
– Шта каже свето Писмо? „Кога љуби Господ онога кара“. На пример, има отац осморо деце. Петоро остају код куће, поред оца, а троје одлазе далеко и не мисле на њега. Ону децу, која су поред њега, чим учине неки несташлук, повуче за уво, или удари по који шамар, или их, ако су добра, милује, даје им по коју чоколаду. Она његова деца, међутим, која су далеко, не добијају ни миловања ни шамаре. Тако поступа и Бог. Оним људима, који су поред Њега и који имају добру вољу, ако мало сагреше, даје по који шамар, па им прашта, или, ако их шамара више, стичу благо небеско. А онима пак, који су далеко од Њега, даје године како би се покајали. Зато видимо како мирјани иако чине тешке грехове, ипак имају велика материјална добра и живе много година, без икаквих искушења. То. бива пр домостроју Божијем, како би се покајали. Ако се не покају, у оном животу неће моћи да се оправдају.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *