NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – „PROĐOSMO KROZ OGANJ I VODU…“
 
Krst iskušenja
 
Starče, onaj mali krst koji ste mi poklonili stalno nosim i pomaže mi kada mi je teško.
 
– Eto, takvi mali krstovi, koji se nose oko vrata, naš su krst i štite nas u životu. Šta misliš, imamo li mi veliki krst? Samo Hristov Krst bio je strašno težak, jer Hristos, iz velike ljubavi prema nama, ljudima, nije želeo za Sebe da se koristi Svojom božanskom silom. I tako On nosi teret krsta celoga sveta i Svojom božanskom pomoći i slatkom utehom nama olakšava teret patnji i iskušenja.
Dobri Bog ustroji za svakoga po jedan krst u skladu sa njegovom izdržljivošću, ne zato da bi se mučio, nego zato da bi se uz pomoć tog krsta uzneo na Nebesa jer u suštini, krst predstavlja lestvice koje vode u nebesa. Kad bismo bili kadri da razumemo kakvu riznicu sebi stvaramo od bola iskušenja, slavili bismo Boga i bez roptanja poneli mali krst koji nam je podario. Ako tako činimo onda ćemo se i u ovome životu radovati, a u onom ćemo primiti i „penziju“. Bog nam je osigurao „imetak“ tamo na nebesima. Ali kada ištemo da nas izbavi od iskušenja, On taj „imetak“ dodeljuje drugima, a mi ga gubimo. Međutim, ako posedujemo trpljenje, daće nam i „kamatu“.
Blažen je onaj ko se ovde muči, jer, što se više muči u ovome životu, to više pomoći dobija u onom, jer tako „iskupljuje“ svoje grehove. Krst iskušenja je uzvišeniji od „talenata“, od blagodatnih darova, kojima nas dariva Bog. Blažen je onaj koji ima ne samo jedan krst, nego pet. Mučenje, ili mučenička smrt je čista plata. Za to u svakom iskušenju treba da kažemo: „Blagodarim Ti Bože moj, jer mi je to bilo potrebno za moje spasenje.“

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *