NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
PRAVEDNOST I NEPRAVEDNOST – TRAŽENJE OPRAVDANJA UDALJUJE BLAGODAT BOŽIJU
 
Opravdanje ne donosi olakšanje
 
Onaj ko opravdava samoga sebe; ne nalazi olakšanje, nema utehe. Da li onoga ko opravdava samoga sebe, opravdava njegovo ja? Njegovo ja i njegova savest ga ne opravdavaju i on zato ne nalazi olakšanje. To. pokazuje da je kriv.. Kako je to Bog samo uredio! Dao je čoveku savest, strašno! Može neko da uspe u nekom svom naumu, bilo na varvarski način, bilo lukavošću ili laskanjem, ali ne nalazi nigde mira. Po tome može sam da se uveri da ide pogrešnim putem.
Kada neko prihvata nepravdu, to je kao da dobija duhovni imetak i raduje se. Međutim, kada se opravdava, to je kao da troši nešto od svog blaga i ne oseća radost. Hoću da kažem da nema duhovni mir koji bi imao, dase nije opravdavao. Utoliko gore, ako nije u pravu i opravdava se! Sakuplja gnev Božiji, jer je tada prava ništarija: upropaštava imetak koji mu je dat. Može li ništarija i pljačkaš imati mira?
Čovek se zaslepljuje opravdavanjem. Čak i čoveka kad ubije, đavo nalazi opravdanje za njega. „Kako si samo mogao da ga trpiš toliko vremena?“, kaže mu, „Trebalo je odavno da ga ubiješ.“ I možda bi još hteo da traži nagradu od Hrista za one godine koje ga je trpeo! Razumeš li ti to? Dotle čak ide!
 
– Kad taj ko se opravdava već trpi muke, zašto prihvata još i da ga muči savest?
 
– To mu je postalo navika. Da bi sa njom prekinuo, potrebna je jaka volja. I treba da nauči ne samo da se ne opravdava, nego i da zauzme ispravan stav prema tome. Ako se i ne opravdava on u sebi veruje da mu je naneta nepravda, a to je još gore. Jer, da se opravdavao, i drugi bi mu nešto rekao, pa bi mogao tako da pozna samoga sebe i da iziđe iz zablude. A ovako, može i ništa da ne kaže, a da u sebi kaže: „U pravu sam, ali to ne pokazujem, jer sam iznad toga.“ I tako ostaje i dalje u zabludi.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *