NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
PRAVEDNOST I NEPRAVEDNOST – TRAŽENJE OPRAVDANJA UDALJUJE BLAGODAT BOŽIJU
 
Onaj ko na pravi način ispituje samoga sebe, ne opravdava se
 
Zašto mi se dešava, starče, da se opravdavam, iako osećam tu svoju slabost?
 
– Nisi dobro osetila svoju slabost i zato se opravdavaš. Volimo sami sebe, ne želimo da imamo nevolje, ali ne volimo napor. Hteli bismo često da bez napora steknemo imetak. Treba bar da priznamo.da tako, kako se suočavamo sa stvarima, ne idemo dobrim duhovnim putem i da treba da se smirimo. Ali u tome nema napora, postoji samo priznanje.
 
Može li neko da istražuje i ispituje samoga sebe, i da se ipak opravdava?
 
– Onaj ko na pravi način ispituje sebe, ne opravdava se, I vidiš, ima pametnih ljudi, prešlih četrdesetu, koji čine najveće besmislice. Zato što se radi o tome da čine samo ono što im odgovara. „Kako meni odgovara, kako meni služi.“
 
Starče, zar onaj ko se opravdava ne vidi svoje padove u duhovnoj borbi?,
 
– Što god činio, ismejava ga đavo i sve opravda, njegovu želju, njegov inat, egoizam i laž.
 
Ne bi li mu pomoglo sozercanje samoga sebe u Otačkim knjigama, a naročito u Svetom Pismu!
 
Za čoveka koji razmišlja ispravno, duhovno, svi problemi se rešavaju uz pomoć Svetog Pisma i Otačkih knjiga. Sve se tamo vidi savršeno jasno i čisto. Ali, čoveku koji uopšte ne radi duhovno na sebi, čija duša nije očišćena, ne pomaže ni Sveto Pismo, zato što sve tumači naopako. Bolje je za njega da svoj način razmišljanja poveri svom duhovniku i da ne tumači sam ono što čita. Ako čita, na primer, Stari Zavet, može rđavo da protumači ono što će da pročita i da se zagadi. Zapazio sam da neki uzimaju nešto iz duhovnih dela koja čitaju i tumače onako kako njima odgovara. Ne radi se o tome da ih ne dira, ili ne razumeju ono što čitaju, nego tumače to tako da pravdaju sami sebe. Užasno! Ali i ono što čuju, i to sam shvatio, retko ispravno razumeju. Ja, da pretpostavimo, ispričam neki događaj, da bih nešto naglasio, ili podvukao. Ja hoću da stavim težište na jednu stvar, a neki pokušavaju, u celom događaju, da nađu nešto za šta bi se uhvatili kako bi opravdali neku svoju manu, ili grešku, samo da bi sebi olakšali muke. Ne misle o tome da onaj, o kome je u priči reč, nije pazio i završio je gde je završio, nego kažu: „S obzirom da postoje ljudi u tako ružnom stanju, mi smo sasvim dobro.“ Tako su našli opravdanje za sebe. Đavo ima gomilu opravdanja.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *