ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
PRAVEDNOST I NEPRAVEDNOST – TRAŽENJE OPRAVDANJA UDALJUJE BLAGODAT BOŽIJU
 
Ako ne objašnjavaš opravdaće te Bog
 
Često se dešava, kada mi prigovore, da mislim, starče, da treba da imdam neko objašnjenje i kažem: „Da, tako je, ali…“
 
– Šta će ti to „ali“? To „ali“ je… bljutavo, besmisleno i sve menja svojim rđavim prizvukom. Kaži: „Blagoslovi, drugi put ću da pazim.“
 
Ali, starče, ako neko izvuče pogrešan zaključak iz nekog mog postupka, treba li da mu objasnim šta me je navelo da tako postupim!
 
– Ako imaš duhovne snage, a to znači dovoljno smirenosti, prihvatićeš da si skrivila i nećeš ništa reći. Pusti Boga da te opravda. Ako ti ništa ne kažeš, reći će kasnije Bog. Vidiš, Josif (vidi 1 Moj. 37, 20 i dalje), kada su ga braća prodala, nije rekao: „Ja sam njihov brat, a ne rob; otac me je voleo najviše od sve dece.“ Ništa nije rekao, a kasnije je progovorio Bog i načinio ga kraljem (vidi 1 Moj. 41, 41). Misliš li da Bog to ne zna? I ako Bog za tvoje dobro pokaže istinu, dobro je. Ali, ako je ne pokaže, opet će biti za tvoje dobro. Kada ti neko nanese nepravdu moraš da misliš da to ne čini iz zle namere, već zato što je tako video činjenice. A onda, ako nije imao zle namere, Bog će mu otkriti, razumeće da ti je naneo nepravdu i pokajaće se. Samo ako postoji zla namera, onda mu Bog ne otkriva, jer Bog se čuje samo na talasnoj dužini smirenje – ljubav.
 
A da li je u redu, starče, da tražim objašnjenje posle nekog nesporazuma?
 
– Sa dobrom, ili sa rđavom pomisli?
 
Sa dobrom.
 
– Ako imaš dobru pomisao, nije potrebno da ti onaj drugi išta objašnjava. Ako ti je pomisao postala rđava, dobro bi ti došlo da dobiješ nekakvo objašnjenje, kako ti pomisao ne bi postala još gora.
 
A ako, starče, ne objašnjavaš da bi samoga sebe opravdao, nego ispričaš kako si se suočio sa nekom situacijom, šta te je motivisalo i tako dalje?
 
Nije potrebno. Najbolje da kažeš „oprosti“ ili „blagoslovi“ i da ne objašnjavaš ništa. Izuzetno, ako ti traže da daš objašnjenje, tada treba smireno da ispričaš kako je bilo.
 
Kada, onda treba neko da da objašnjenje?
 
– Samo onda, kada po svemu izgleda da će doći do nesporazuma koji će uticati na druge, tada treba čovek da da objašnjenje, kako bi pomogao da se reši jedna neprijatna situacija. Ili, kada je neko preterano osetljiv, a ima i malo egoizma u sebi, pa.može da se potrese ako ne pruži objašnjenje, onda je bolje da objasni svoje motive.
 
Ponekad nam je, starče, teško da napravimo razliku između opravdavanja i objašnjenja.
 
Opravdavanje ne donosi olakšanje duši, a objašnjenje donosi olakšanje i mir.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *