NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
PRAVEDNOST I NEPRAVEDNOST – TRAŽENJE OPRAVDANJA UDALJUJE BLAGODAT BOŽIJU
 
Ako ne objašnjavaš opravdaće te Bog
 
Često se dešava, kada mi prigovore, da mislim, starče, da treba da imdam neko objašnjenje i kažem: „Da, tako je, ali…“
 
– Šta će ti to „ali“? To „ali“ je… bljutavo, besmisleno i sve menja svojim rđavim prizvukom. Kaži: „Blagoslovi, drugi put ću da pazim.“
 
Ali, starče, ako neko izvuče pogrešan zaključak iz nekog mog postupka, treba li da mu objasnim šta me je navelo da tako postupim!
 
– Ako imaš duhovne snage, a to znači dovoljno smirenosti, prihvatićeš da si skrivila i nećeš ništa reći. Pusti Boga da te opravda. Ako ti ništa ne kažeš, reći će kasnije Bog. Vidiš, Josif (vidi 1 Moj. 37, 20 i dalje), kada su ga braća prodala, nije rekao: „Ja sam njihov brat, a ne rob; otac me je voleo najviše od sve dece.“ Ništa nije rekao, a kasnije je progovorio Bog i načinio ga kraljem (vidi 1 Moj. 41, 41). Misliš li da Bog to ne zna? I ako Bog za tvoje dobro pokaže istinu, dobro je. Ali, ako je ne pokaže, opet će biti za tvoje dobro. Kada ti neko nanese nepravdu moraš da misliš da to ne čini iz zle namere, već zato što je tako video činjenice. A onda, ako nije imao zle namere, Bog će mu otkriti, razumeće da ti je naneo nepravdu i pokajaće se. Samo ako postoji zla namera, onda mu Bog ne otkriva, jer Bog se čuje samo na talasnoj dužini smirenje – ljubav.
 
A da li je u redu, starče, da tražim objašnjenje posle nekog nesporazuma?
 
– Sa dobrom, ili sa rđavom pomisli?
 
Sa dobrom.
 
– Ako imaš dobru pomisao, nije potrebno da ti onaj drugi išta objašnjava. Ako ti je pomisao postala rđava, dobro bi ti došlo da dobiješ nekakvo objašnjenje, kako ti pomisao ne bi postala još gora.
 
A ako, starče, ne objašnjavaš da bi samoga sebe opravdao, nego ispričaš kako si se suočio sa nekom situacijom, šta te je motivisalo i tako dalje?
 
Nije potrebno. Najbolje da kažeš „oprosti“ ili „blagoslovi“ i da ne objašnjavaš ništa. Izuzetno, ako ti traže da daš objašnjenje, tada treba smireno da ispričaš kako je bilo.
 
Kada, onda treba neko da da objašnjenje?
 
– Samo onda, kada po svemu izgleda da će doći do nesporazuma koji će uticati na druge, tada treba čovek da da objašnjenje, kako bi pomogao da se reši jedna neprijatna situacija. Ili, kada je neko preterano osetljiv, a ima i malo egoizma u sebi, pa.može da se potrese ako ne pruži objašnjenje, onda je bolje da objasni svoje motive.
 
Ponekad nam je, starče, teško da napravimo razliku između opravdavanja i objašnjenja.
 
Opravdavanje ne donosi olakšanje duši, a objašnjenje donosi olakšanje i mir.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *