НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ПРАВЕДНОСТ И НЕПРАВЕДНОСТ – ПРИХВАТАЊЕ НЕПРАВДЕ
 
Како се односити према неправди
 
Старче, када је неко неправедан према мени, моје срце као да се следи.
 
– Да твоје срце не би постало тврдо и хладно, никада немој да размишљаш о томе да је крив и колико је крив онај ко ти наноси неправду, него размишљај о томе колико си ти сама крива. Видиш, када људи међусобно разговарају, свако тврди да је у праву, само што свако себи узима више права него што му припада, па се зато људи непрестано споре. Оде човек у полицију, на пример, и каже: „Тукао ме тај и тај.“ Али, он при томе не каже колико је он сам тукао оног другог, већ подноси пријаву против њега.
Кад бисмо само помислили да је највише неправде претрпео сам Христос, прихватили бисмо неправду са радошћу. Иако је био Бог, сишао је на земљу из велике љубави и провео девет месеци у Богородичиној утроби. После тога је тридесет година живео повучено. Од своје петнаесте до тридесете године радио је као дрводеља код Јевреја. А какав им је тада био алат? Служили су се дрвеним тестерама и некаквим дрвеним теслама. Дали би Му некакав комад дрвета и рекли да направи ово или оно… А како да га углача? Глачали су дрво тада некаквом гвозденом алатком кoja им је тада служила уместо хоблице. Можеш ли да замислиш колико је то трајало и како је мучно било? Па после, три године мукотрпног пешачења! Бос је ишао од места до места и проповедао! Исцељивао болесне, блатом отварао очи слепима, а они су тражили и друга знамења. Истеривао је демоне из поседнутих, али, нажалост, незахвални људи говорили су да је Сам поседнут демоном! И мада су толики пророковали о Њему, и Он је толика чуда учинио, ипак је доживео таква понижења и, на крају, Распеће.
Они који трпе неправду Богу су најдража чеда. То је зато што је у њиховом срцу Христос Коме је нанета неправда, па у изгнанству, или у затвору доживљавају предукус раја, јер рај је тамо где је Христос.
 
Може ли се, старче, наћи неко ко мора да понесе веће бреме него што може да поднесе?
 
– Бог не допушта да терет који носимо превазилази наше снаге. Безобзирни људи тешко бреме наваљују на друге. Веома често добри Бог препушта добре људе злима како би заслужили небеску награду.
 
А када се жалимо, да ли смо онда незахвални?
 
– Јесмо. Догађа се да човек не схвати Божије старање за његово добро, да то доживи као неправду и да се жали. Ако не пази на своје поступке, може се догодити да, када погреши, па му кажу да буде пажљивији, мисли да су неправедни према њему и да чак постане дрзак. Једна монахиња, ма пример, грешком је попрскала маслине са превише отрова и тиме уништила лишће на маслиновом дрвећу. Приговоре јој за то, а она, уместо да затражи опроштај, мисли да су према њој неправедни и плаче. „Неправедни су према мени“, каже, „да су скакавци појели лишће и уништили дрвеће, ништа не би рекли, а овако, пошто сам их ја уништила, вичу на мене.. Исусе Христе, само ме Ти разумеш.“ И удри у плакање! Може се догодити да чак осети радост, јер мисли да ће бити награђена због неправде која јој је нанета, па да захваљује Христу! То је потпуно погрешно и та монахиња је у великој заблуди.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *