NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – GDE NE MOŽE DA STIGNE ČOVEK, POMAŽE BOG
 
Dobra volja (dobro nastrojenje)
 
Starče, šta će biti sa ljudima koji poseduju dobrotu, a ne veruju?
 
– Misliš da ne veruju? Ali, recimo da ne veruju. Kada su bili mali, zar ih majka nije odvela na pričešće? Ali čak i da nije, zar nisu kršteni? Nije li ih rodila pravoslavna i krštena majka? E, tim ljudima, koji poseduju dobrotu, videćeš, dobri Bog će na neki način da ugodi, ili iskušenjima ili nekakvom bolešću, ili mukama, ili zemljotresom, ili poplavom, ili gromom, ili nečim drugim i na kraju će ih odvesti u raj. Često se dešava da se jednom takvom čoveku prikaže neki svetitelj, ili anđeo, uprkos tome što tako veliki blagoslov nisu zaslužili. Može, međutim, da to učini i Hristos, pošto prethodno iskoristi sve ostalo. Ali šta se često dešava tim ljudima? Dođe đavo pa ih ismeje i mnogi, jadnici, ostaju u zabludi, jer đavo počne da im govori: „A, tebi je Bog pokazao to veliko čudo, zato što možeš da spaseš svet.“ A mučenik ne kaže: „Bože moj, kako da Ti blagodarim? Ja nisam bio dostojan toga.“ Umesto da oseti skrušenost, prihvata pomisli koje mu nameće đavo i gordi se. Posle ponovo dolazi đavo i pravi mu „televiziju“, prikazuje mu anđele i svetitelje i govori mu: „Ti ćeš da spaseš čovečanstvo.“ Ako se taj čovek ponovo povrati, Bog će mu pomoći.
Uostalom, ne zaboravimo da svi mi imamo nasleđe od Boga i da zato duboko u svim ljudima postoji dobrota. Đavo, međutim, sve zagadi. Pojedini su i sada zadržali to nasleđe, dobrotu, iako ne žive u Crkvi. E, njima će da ugodi Bog. Zato kada vidite čoveka koji je bio zaveden i živi grešnim životom, ali da ima dobru i osetljivu dušu – vidi, na primer, nekog bolesnika i cepa mu se srce, vidi siromašnog, pa mu pomaže – iz toga možete da razumete da ga Bog neće napustiti, da će mu pomoći. A kada vidite čoveka udaljenog od Boga, koji je surov, nemilosrdan i slično, onda treba danju i noću da se molite da se Bog „spusti“ u njegovo srce, i da se čovek promeni.
U jedno sam siguran: oni koji žive svetovnim životom zato što im niko nije pomogao, nego su bili zavedeni ili gurnuti u zlo, iako su imali dobru volju, oni mogu da ganu Boga i Bog će im pomoći. Upotrebiće razne načine kako bi našli svoj put: neće ih napustiti. Čak i u trenutku njihove smrti ustrojiće ih tako da budu u dobrom, duhovnom stanju.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *