NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – GDE NE MOŽE DA STIGNE ČOVEK, POMAŽE BOG
 
Smirenje privlači blagodat Božiju
 
Starče, imam problema u duhovnoj borbi.
 
– Da li išteš pomoć od Hrista, ili se boriš sama? Jesi li poverila Hristu svoju slabost? Ti se ne smiruješ, ne išteš pomoć od Hrista i posle govoriš: „Imam problema u duhovnoj borbi.“ Ako se čovek smiruje i ište malu pomoć od Hrista, On pomaže. Čovek često ulaže nekakav egoističan napor i zato ne pomaže Hristos. Odbaci svoje „ja“, ne računaj na njega i blagodat Božija nastaniće se u tebi. Mi želimo da steknemo svetost nekom čarolijom. Kada je čovek u zabludi, Bog ne pomaže. Neka bude ma i malo sebičnosti, ona zaprečava pomoć Božiju.
 
Ako imam volju da se popravim, hoće li mi pomoći Bog da shvatim svoju slabost?
 
– Da bi Bog pomogao, treba da postoji volja za duhovnu borbu, a pod tim podrazumevam da čovek treba da ima volju da uloži malo truda da prevaziđe svoju slabost. Malo čiste dobre volje da vidi Bog, obilato pomaže čoveku, obilato šalje blagodat Svoju.
 
Starče, do koje mere Bog pomaže u duhovnoj borbi?
 
– Sve do one mere do koje mi pomažemo Bogu da nam pomogne. Kada ištete nešto od Boga i dugo vremena ne dobijate pomoć Njegovu, treba da znate da mora da postoji gordost. Ako imamo strasti, na primer, proždrljivost, brbljivost, zlobivost, zavist i t.d. a uz to imamo još i gordost, Bog ne pomaže, jer sprečavamo blagodat Božiju. A i samom sklonošću prema gordosti, sprečavamo Boga da nam pomogne, pa makar se borili i molili možda i više nego što je potrebno. Nemoguće je da Bog ne pomogne, ako ne postoji bojazan da će čovek to da pripiše sebi. Čim nestane sklonost prema gordosti i čovek uspostavi duševno zdravlje, oslobodiće ga Bog odmah od strasti koja ga muči i nagradiće ga zbog naporne borbe. Zato, da bismo dobili pomoć, treba da pomognemo Bogu i smireno da kažemo: „Tako sam beskoristan, Bože moj, molim Te, oprosti mi i pomozi mi“. Tada Bog pomaže jer duša zaslužuje pomoć, zato što se prepustila Njegovim rukama dobre i smirene volje.
Treba da verujemo da nas Hristos i Presveta Bogorodica uvek štite i da nam uvek pomažu, dovoljno je samo da budemo smireni. Bog nije gluv da nas ne čuje, niti slep da nas ne vidi, kao Val (vidi: 1 Car. 18,26).

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *