НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ГДЕ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧОВЕК, ПОМАЖЕ БОГ
 
Смирење привлачи благодат Божију
 
Старче, имам проблема у духовној борби.
 
– Да ли иштеш помоћ од Христа, или се бориш сама? Јеси ли поверила Христу своју слабост? Ти се не смирујеш, не иштеш помоћ од Христа и после говориш: „Имам проблема у духовној борби.“ Ако се човек смирује и иште малу помоћ од Христа, Он помаже. Човек често улаже некакав егоистичан напор и зато не помаже Христос. Одбаци своје „ја“, не рачунај на њега и благодат Божија настаниће се у теби. Ми желимо да стекнемо светост неком чаролијом. Када је човек у заблуди, Бог не помаже. Нека буде ма и мало себичности, она запречава помоћ Божију.
 
Ако имам вољу да се поправим, хоће ли ми помоћи Бог да схватим своју слабост?
 
– Да би Бог помогао, треба да постоји воља за духовну борбу, а под тим подразумевам да човек треба да има вољу да уложи мало труда да превазиђе своју слабост. Мало чисте добре воље да види Бог, обилато помаже човеку, обилато шаље благодат Своју.
 
Старче, до које мере Бог помаже у духовној борби?
 
– Све до оне мере до које ми помажемо Богу да нам помогне. Када иштете нешто од Бога и дуго времена не добијате помоћ Његову, треба да знате да мора да постоји гордост. Ако имамо страсти, на пример, прождрљивост, брбљивост, злобивост, завист и т.д. а уз то имамо још и гордост, Бог не помаже, јер спречавамо благодат Божију. А и самом склоношћу према гордости, спречавамо Бога да нам помогне, па макар се борили и молили можда и више него што је потребно. Немогуће је да Бог не помогне, ако не постоји бојазан да ће човек то да припише себи. Чим нестане склоност према гордости и човек успостави душевно здравље, ослободиће га Бог одмах од страсти која га мучи и наградиће га због напорне борбе. Зато, да бисмо добили помоћ, треба да помогнемо Богу и смирено да кажемо: „Тако сам бескористан, Боже мој, молим Те, опрости ми и помози ми“. Тада Бог помаже јер душа заслужује помоћ, зато што се препустила Његовим рукама добре и смирене воље.
Треба да верујемо да нас Христос и Пресвета Богородица увек штите и да нам увек помажу, довољно је само да будемо смирени. Бог није глув да нас не чује, нити слеп да нас не види, као Вал (види: 1 Цар. 18,26).

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *