NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – GDE NE MOŽE DA STIGNE ČOVEK, POMAŽE BOG
 
„Ištite i daće vam se“[1]
 
Starče, zašto treba da ištemo od Boga da nam pomogne, kada On dobro zna naše potrebe?
 
– Zato što postoji sloboda. I, razume se, kada nas boli zbog našeg bližnjeg i molimo Ga da mu pomogne, Bog biva mnogo dirnut, jer tada posreduje, a sloboda izbora ne biva ugrožena. Bog ima svu dobru volju da pomogne ljudima koji pate. Ali, da bi im pomogao, mora neko da Mu se pomoli. Jer, kad bi pomogao, a da Mu se niko za to nije pomolio, onda bi đavo prigovorio i rekao bi: „Zašto mu pomažeš i ugrožavaš njegovu slobodu izbora? Pošto je grešan, taj pripada meni.“ U tome svako može da vidi veliku duhovnu plemenitost Božiju, koja ni đavolu ne ostavlja prostora da se žali. Zato želi da Ga molimo za posredovanje – i hoće Bog da posreduje odmah, ako je za naše dobro, kako bi pomogao stvorenju Svojemu tačno prema njegovim Potrebama. Prema svakome čoveku posebno deluje silom Svojom, tačno onako kako svakom pojedinačnom čoveku najviše odgovara.
Da bi, dakle, Bog, ali i svetitelji, pomogli, treba sam čovek da to želi i da ište, inače ne posreduju. Hristos je upitao bolesnoga: „Hoćeš li zdrav da budeš?“ (Jn. 5,6). Ako čovek ne želi, Bog to poštuje. Ako neko ne želi da ide u raj, Bog ga ne uzima. Samo u slučaju da mu je naneta nepravda pa je bio u neznanju, tada je opravdano da dobije pomoć. Inače, Bog ne želi da posreduje. Ište li neko pomoć, i Bog i svetitelji je pružaju. Dok trepneš, već su ti pomogli. Ponekad ne stigneš ni da trepneš: tako brzo se Bog nađe uz tebe. „Ištite i daće vam se“, kaže Sveto Pismo, Ako ne ištemo pomoć Božiju, razbićemo nos. Sa druge strane, ako ištemo pomoć Božiju, Hristos nam daje, blagodaću Božjom, kanapčić koji nas zadržava. Duva vetar odavde, ili odande, ali, pošto smo vezani, nismo u opasnosti. Kada čovek, međutim, ne razume da ga Hristos drži, pa odveže taj kanapčić, šibaju ga vetrovi sa svih strana i muči se.
Treba da znate da samo strasti i gresi potiču od nas. Sve dobro što činimo potiče od Boga, a sve nerazumnosti koje činimo su naše. Neka nas na kratko napusti blagodat Božija, ne možemo ništa da učinimo. Kao što bismo, u fizičkom životu, kad bi nam Bog oduzeo kiseonik samo na kratko, odmah umrli, tako i u duhovnom životu, samo na kratko kad nam oduzme blagodat Božiju, gotovo je, izgubljeni smo. Jednom sam, moleći se, osetio neverovatnu sladost. Satima sam stajao i nisam osetio nikakav umor. Sve vreme dok sam se molio, osećao sam nekakvo slatko opuštanje, nešto što ne mogu da izrazim, Potom mi kroz glavu prođe ljudska pomisao: kako su mi oštećena oba plućna krila, mogu lako da se prehladim, pomislio sam, a da ne bih izgubio to divno stanje, u kojem sam se nalazio, nastaviću koliko treba, ali ću da uzmem jedan šal da se umotam, kako mi kasnije ne bi bilo hladno. Čim mi je došla ta pomisao, odmah sam se srušio na zemlju. Ostao sam u tom položaju oko pola sata, i tek posle sam bio u stanju da ustanem i odem u keliju da legnem. A pre toga što sam se duže molio, to sam se lakšim osećao. Bio sam lak kao perce, osećao sam sladost i lakoću koji se ne mogu opisati. Ali, čim sam prihvatio tu pomisao, srušio sam se. Da mi je pala na pamet, u tom trenutku, nekakva gorda pomisao, i da sam, na primer, rekao: „Pitanje je da li postoje dvojica, ili trojica koji mogu da dostignu ovo stanje“, onda bih, sasvim sigurno, zadobio ozbiljne povrede. Pomisao je bila ljudska, kao što bi hrom čovek pomislio da treba da uzme štake, a ne demonska. To je bila prirodna pomisao, pa, ipak, vidiš šta mi se dogrdilo.
Čovek jedino ima dobru volju i u skladu sa njom pomaže mu Bog. Zato vam kažem, da sve dobro što imamo darovi su Božiji. Naša dela su ništavna, a naše vrline su ceo niz nula. Trudićemo se da i dalje domećemo nule i da molimo Hrista da na početak tog niza stavi jednu jedinicu, kako bismo postali bogati. Ako Hristos ne dometne jedinicu na početak tog niza nula, naš trud je uzaludan.
 


 
NAPOMENE:

  1. Mt. 7:7

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *