NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – GDE NE MOŽE DA STIGNE ČOVEK, POMAŽE BOG
 
Bog se uvek stara za naše dobro
 
Bog je po prirodi dobar i za naše dobro uvek se stara, a kada ištemo nešto, daće nam, samo ako je za naše dobro. Što god je neophodno za spasenje duše naše i za očuvanje našeg tela, Bog će nam neštedimice dati i imaćemo Njegov blagoslov. Što god nam nedostaje, bilo da nas iskuša, bilo da nas zaštiti, sve treba da prihvatamo sa radošću, ali da to proučimo, kako bi am bilo na dobrobit. On zna kada i kako da ustroji svoje stvorenje. Pomaže na Svoj način u trenutku kada je potrebno. Mnogo puta, međutim, nejako stvorenje Njegovo nema strpljenja, jer želi da to bude istoga trenutka kada zaište, kao malo dete kada od majke traži nedopečeni kolačić i nema strpljenja da sačeka da se ispeče. Mi ćemo da ištemo, bićemo trpeljivi i dobra Majka naša, Bogorodica, daće nam kada bude trebalo.
 
Starče, kada pomažu svetitelji?
 
– Kada god zatreba da pomognu, a ne kada mi mislimo da je potrebno da pomognu. Znači, pomažu, kada je to za našu dobrobit. Razumeš? Neki dečak, na primer, traži od oca motocikl, ali otac mu ga ne kupuje. Dečak mu kaže: „Hoću motocikl zato što se umaram od pešačenja, teško mi je.“ Otac mu, međutim, ne kupuje motocikl zato što se plaši da mu dete ne pogine. „Kupiću ti kasnije automobil“, kaže dečaku. Počinje, dakle, da stavlja novac u banku, i kada ih sakupi, kupiće sinu automobil. Tako i svetitelji znaju kada treba da nam pomognu.
 
Starče, a kako osećamo milosrđe Božije?
 
Milosrđe Božije je uteha Božija koju osećamo u sebi. Bog nam tako pruža utehu kako se ne bismo zadržavali na ljudskoj utehi, nego kako bismo pribegavali Božijoj. Vidiš, Grci u Australiji, primera radi, budući da su se našli potpuno sami, približili su se Bogu više nego ostali Grci u tuđini, ovi u Nemačkoj, na primer, jer su ovi u Nemačkoj mnogo bliže otadžbini i našli su tamo i druge Grke. Onima u Australiji velika nevolja je pomogla da se približe Bogu. Svi su odavde krenuli sa jednim koferom, našli su se daleko od otadžbine, daleko od rodbine. Trebalo je da nađu posao, da nađu učitelja za svoju decu i tako dalje, bez ičije pomoći. Zato su se okrenuli Bogu i zadržali svoju veru. Sa druge strane, Grci u Evropi, koji nisu imali takvih problema, nemaju takav odnos prema Bogu.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *