ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – VERA I UZDANJE U BOGA
 
„Bez mene ne možete činiti ništa“[1]
 
Ako čovek ne želi da se muči treba da veruje u ovo što je Hristos rekao: „Bez mene ne možete činiti ništa“. Treba, znači, sa dobrim naumom da se odrekne samoga sebe i da veruje u silu Božiju. Kada se neko sa dobrim naumom odrekne samoga sebe, onda nalazi Boga. „Svu svoju nadu polažem u Tebe“.[2] Čak i najduhovniji ljudi nisu sigurni za svoj život, i zato neprestano traže sigurnost u Bogu, polažu nadu u Boga i odriču se svoga „ja“, zato što „ja“ čoveku donosi svu duhovnu nesreću.
Samouverenost je najveći i najgori naš neprijatelj, jer nas iznenada nesmiljeno baca u vazduh i ostavlja nas unesrećene na drumu. Kada čovek poseduje samouverenost, vezane su mu ruke i ne može ništa da učini, ili je primoran da se bori sam. Rezultat toga je da biva pobeđen od neprijatelja, ili doživi neuspeh i njegovo „ja“ se skrši. Dobri Bog često mudro ustroji da vidimo i Njegovo božansko posredovanje i neuspeh koji smo doživeli zbog svoje samouverenosti. Kada čovek prati i ispituje svaki događaj u svom životu, stiče iskustvo, postaje pažljiv i tako napreduje.
Hristos je zahtevao pre svega veru u silu Božiju, a potom je činio čudo.“Ako možeš vjerovati, sve je moguće onome koji vjeruje“ (vidi: Mk. 9, 23), govorio je. A ne kao što neki danas pogrešno govore: „Čovek ima silu, i ako veruje u svoju silu, može sve da učini. Zar ne kaže Jevanđelje „veruj“? Prema tome, slažemo se.“ Da, Hristos je rekao „ako možeš vjerovati“, ali je pod tim mislio: „Ako možeš vjerovati u Boga, u silu Božiju“. Zahtevao je ubeđenje čovekovo da veruje u Boga i onda je pomagao. Jevanđelje nigde ne kaže da treba da verujem u svoj egoizam, nego da verujem u Boga, u silu Božiju i da verujem da ona može da mi pomogne, da me isceli. Ti ljudi, međutim, okrenuli su sve naopako, pa kažu: „Čovek ima silu i treba da veruje u samoga sebe“. Misao da neko treba da veruje u samoga sebe sadrži ili egoizam, ili je demonska.
 
Starče, ti ljudi, kada se dogodi neko čudo, kažu da se ono dogodilo zato što je čovek verovao da će da se dogodi.
 
– Iza tog egoističkog „tumačenja“ krije se đavolska sila. U Hristove reči „vjeruješ li…?“ (Jn. 11, 26) upliću svoje sopstveno „vjeruju“. Odatle proističe i sav onaj demonizam koji postoji u svetu. Posle ti kažu: „Ne treba da poštuješ ni staro ni mlado da bi stekao svoju ličnost“. Tako možeš da čuješ i ovakav savet: „Zgazi ih, slomi ih da bi ti uspeo“. Poštovanje se smatra zastarelim i đavo trijumfuje. Ako neko dete nešto malo kaže bez poštovanja prema roditeljima, ili starijim ljudima, napušta ga blagodat Božija, i ono pada pod demonski uticaj, a šta će tek da se dogodi, ako čovek takvo ponašanje proglasi „normalnim“!
 
Starče, a kako to neko kaže da veruje u Boga, ali ne veruje da nas Bog štiti?
 
– Takav čovek kaže: „Verujem u Boga, ali Bog nam je dao pamet, da bismo mogli da činimo što god hoćemo.“ Ili kaže: „Ja sam bog. Zar ne kaže Pismo: „Bogovi ste, i sinovi višnjega svi“ (Psal. 82, 6)? Ne razmišlja o tome da, kako bi neko bio bog po blagodati, treba da poseduje blagodat Božiju, nego je po svojoj pameti sam sebe načinio bogom. Jedno je da neko poseduje blagodat Božiju i po blagodati postaje bog, a drugo je da samoga sebe načini bogom. Prvo samoga sebe načini bogom, a završi tako što postaje bezbožnik.
 


 
NAPOMENE:

 1. vidi: Jn. 15, 5.
 2. (c)eoxoKio pi t)hoo

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.