ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – VERA I UZDANJE U BOGA
 
Sila vere
 
– Starče, šta je to pečat Jagnjeta!
 
– A ko je Jagnje?
 
Hristos.
 
– A šta je, onda, Njegov pečat? Kada se hrišćanin krštava, sveštenik mu svetim Mirom na čelo stavlja znamenje Krsta, govoreći: „Pečat dara Duha Svetoga“. Potom, svaki put kada se osenjuje krsnim znakom, hrišćanin se klanja spasonosnom Stradanju Gospodnjem i priziva silu Krsta, koja predstavlja silu raspeća Hristovog. Kada kažemo: „Krste Hristov spasi nas silom svojom“ prizivamo silu žrtvovanja raspetog Gospoda. Zbog toga Krst ima veliku silu. Ako, na primer, pada kiša i grmi, grom može da pogodi gvozdeni krst u polju. Ako, međutim, ispod njega stoji hrišćanin, koji uza se ima maleni krst, i kaže: „Krste Hristov spasi me silom svojom“ grom ne udara u njega. S jedne strane na delu su zakoni fizike, grom udara u gvozdeni krst i obara ga. Sa druge strane, vernika čuva tolicki krstić, jer je prizvao silu Krsta.
 
Starče, zašto mi Bog ne daje, iako ištem nešto sa verom?
 
– Veruješ, išteš, ali, ako nemaš smirenja, ili imaš sklonost ka gordosti, ne daje ti Bog. Neko može da ima vere ne kao „zrno gorušično“ (Mt. 17,20 i Lk. 17,6), nego kao celo kilo zrnevlja gorutičnog, ako nema isto toliko smirenja, Bog ne posreduje, jer mu ne bi bilo na dobrobit. A ako postoji gordost, vera gubi silu.
Ako Čovek prolazi kroz život sa verom, bez ikakve sumnje, i zaište pomoć Božiju, događaće mu se u početku veoma male, a potom, malo po malo, sve značajnije stvari, i postaće veći vernik. Doživljavajući tajinstvo izbliza, postaje bogoslov zato što svet oko sebe neće poimati razumom, nego će živeti u istinitosti. Njegova vera neprestano raste, zato što se nalazi u jednom drugom prostoru, gde se zbivaju Božanski događaji. Ali, da bi neko doživeo tajinstvo Božije, mora da odbaci starog čoveka, kako bi se na neki način uzneo do stanja pre čovekovog pada. Mora da poseduje bezazlenost i jednostavnost, da vera njegova bude nepokolebiva i da veruje da ne postoji savršeno ništa što Bog nije u stanju da učini. Tada, kada čuje za nekog čoveka koji ne veruje ili sumnja u vezi sa pojedinim stvarima koje imaju dodira sa pomoći Božijom, da li znate koliko pati?
 
Kada čovek veruje, može li, starče, svojom molitvom da promeni tok nekih događaja?
 
Ako ima mnogo vere, mnogo štošta može da promeni. Čak i ako je sagradio kuću posred bujice i bujica poteče svom silinom, ako mnogo veruje i toplo zamoli Boga, bujica će okrenuti tok uzbrdo. Treba, međutim da ima takvu veru da, ako čuje, pretpostavimo, da se desilo čudo i da je presušilo more i da njegovo dno oru traktorima, a ribe da odvoze kamionima, u to treba da poveruje. Ne treba čak ni da ode da vidi. Pa da se nalazi na sto metara od mora, ne treba ni da pogleda u tom pravcu, a kamo di da ode da se uveri da li je to istina, zato što takav čovek ne sumnja. On zna da je za Boga sve moguće, da sila Božija nema granica i više od toga ga ne zanima. Takvu veru treba da ima. Samo istinski vernik istinski živi i zaista je Božiji čovek.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.