NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – VERA I UZDANJE U BOGA
 
Sve treba da nas uznosi Bogu
 
Rekli ste nam, starče, da sve treba da nas uznosi naviše, prema Bogu. Kako da uspemo u tome?
 
– Samo kada sve koristite na dobro. Ako čovek sve okrene ka duhovnosti, da li znate koliki duhovni dobitak izvlači i koliko iskustvo stiče? Uzmeš li, na primer, cementa, i tu možeš da nađeš Boga! Uzmeš li u ruku opeku, možeš da uhvatiš Boga! Uzmeš ovo, uzećeš Boga! Uzmeš ono, nađeš Boga! Da, u svemu treba da vidite Boga! Ako čovek ne radi tako, ako ne vidi Boga u svemu, smesti ga u crkvu, biće daleko od Boga. Daj mu da čita duhovnu knjigu, isto će tako biti daleko od Boga. Što god duhovno da mu daš da čini,to ga ne vodi Bogu.
Svaki čovek, što god da gleda, što god da radi, bilo da šije, ili da veze, sve treba dovede u vezu sa duhovnošću; Gleda li cveće, video je Boga. Gleda li svinje? Da, čedo moje, ponovo je video Boga! Reći ćeš: „Pa zar i u svinji mogu da vidim Boga?“ Da i u svinji. Vidiš kakvom ju je stvorio dobri Bog! Dao joj je onakvu njušku da rije po zemlji i ne gledajući pronalazi u zemlji gomolje. Da ima običnu njušku, onda bi se posekla kada naiđe na nešto oštro, staklo, trnje i slično! Često kažemo: „Bog je to mudrošću Svojom stvorio.“ Ne treba da to kažemo samo onda kada vidimo neki lep mirisni cvet, nego i kada vidimo svinju. I tu treba da vidimo Boga! A kada pomislim da je Bog mogao da me stvori kao svinju, a stvorio me kao čoveka! Izgleda vam čudno? Zar nije mogao Bog da nas stvori kao svinje? Lovci često rane divlju svinju i ne mogu da je nađu, a posle dođu divlje životinje, i pojedu je, jadnu, još živu. Nema medicinsku pomoć i muči se uprkos tome što nije povredila svog Stvoritelja. S druge strane, čovek je svog Stvoritelja povredio i povređuje Ga i dalje, a često je i nezahvalan. Zato vam govorim da radite ispravno. Kako je dobro Bog stvorio sve oko nas! Kakvu moć Bog daje i životinjama! Lekar ti kaže: „Da bi imao jake mišiće, moraš da jedeš meso.“ A vidiš, bikovi jedu, jadni, samo travu, a imaju onakve mišiće! Zar u tome ne vidiš Boga? Znači, samo od trave koju jedu Bog im daje toliku snagu! A kako, onda neće čoveku? Jeste li to razumele?
Kada čovek tako razmišlja, postiže stanje u kojem mu pomažu ne samo svetitelji, nego i grešnici. Svetitelj nam daje snage svojim svetim primerom. Grešnik nas svojim padom čini suzdržljivima, zauzdava nas, koči, ne samo da ponovo ne padnemo u očima drugih, nego da ne ražalostimo Boga.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *