NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – VERA I UZDANJE U BOGA
 
„Dometni nam vjere“[1]
 
Starče, šta je neke svetitelje, i drevne i novije, načinilo izuzetnim, pa su znali kada će umreti, kada će da se dogodi ovaj, ili onaj događaj i tako dalje?
 
– Velika usrdnost, velika jednostavnost, smirenje i vera. Oni se u životu nisu povodili za razmišljanjem koje slabi veru. Vera je nešto veliko! Vidite i Apostol Petar je snagom svoje vere hodio po talasima. Čim je, međutim, počeo da razmišlja (sumnjičavo), počeo je da tone (vidi: Mt. 14, 30). Jesam li vam ispričao o ocu Haralampiju[2], koji je pre kratkog vremena živeo u manastiru Kutlumuš? Bio je mnogo jednostavan, trudoljubiv monah, duboke duhovnosti. Kada je ostario, jedan jaki grip oborio ga je u postelju i lekar je rekao ocima da se ne udaljuju od njega, jer će veoma brzo završiti svoj život. Otac Haralampije, kada je to čuo, odgovori: „Ma šta pričaš? Neću umreti do Vaskrsa, kako bih mogao da kažem: „Hristos voskrese“. I zaista, prošla su gotovo dva meseca, osvanuo je dan Vaskrsa, on je izgovorio „Hristos voskrese“ pričestio se i izdahnuo. Taj vrlinski, jednostavni starčić istinski je postao čedo Božije i zajedno sa Bogom odredio je dan svoje smrti!
 
Starče, kako se jača vera?
 
– Vera jača od molitve. Čovek koji nije odnegovao veru od malena, ali ima volju za to, može da je odneguje molitvom, ako ište od Hrista da mu dometne vere. Treba da molimo Hrista da nam dometne vere i da je uveća. Šta rekoše Hristu apostoli? „Dometni nam vjere.“ Zar ne? Kada kažeš „dometni“, to znači da se uzdaš u Boga. Jer ako se čovek ne uzda u Boga, čega da mu Bog dometne? Ištemo od Boga da nam dometne vere, ne da činimo čuda, već da Ga još više zavolimo.
Da bi nam postala jača i veća vera u Boga pomaže sve; cveće, skakavci, zvezde, pa i gromovi. Svi vidimo sve to, ali to ne pomaže svima, jer primamo „poruke“ to jest pomisli koje nam šalje neprijatelj. Na primer, kad ne bi bilo soli u moru, ono bi zaudaralo. Međutim ko god bez vere ispituje tu pojavu u svojoj laboratoriji, ne pomaže mu ništa, jer nije očistio svoje srce. Međutim, ako neko to čini usrdno i sa dobrom pomisli, čak i neobičnije pojave gleda drugim okom, Božijim prosvetljenjem, i slavoslovi Boga.
 


 
NAPOMENE:

  1. Lk. 17,5
  2. Vidi: rspovtoc, Paščoi ‘A^iopsitoo, ‘AušreTtsi Patered’ ka.1 ‘AyiopeiTiKa, a. 1011

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *