NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ZAVISNOST OD NEBA – PROMISAO BOŽIJI
 
„Ištite najprije Carstvo Božije“[1]
 
Starče, avva Makarije kaže da nas Bog dariva dobrima nebeskim[2] i u to verujemo. Treba li da verujemo da će nas darivati i zemaljskim dobrima, koja nisu toliko značajno?
 
– Kojim zemaljskim dobrima?
 
Što god nam je potrebno.
 
– Da. Dobro si to rekla. Bog voli stvorenje Svoje, obličje Svoje i stara se o svemu što mu je potrebno.
 
Da li svako treba u to da veruje i dane bude zabrinut?
 
– Ako u to ne veruje i bori se sam da stekne ono što mu je potrebno, mučiće se. Ma, ako ga Bog ne dariva zemaljskim dobrima, materijalnim stvarima, ne treba zbog toga da se žalosti čovek koji duhovno živi. Ako pre svega ištemo Carstvo Božije, a to je jedina naša briga, sve ostalo će nam biti dato. Zar će napustiti Bog Svoje stvorenje? Hleb koji je Bog svakodnevno bacao sinovima Izrailjevim u pustinji, ako su ga čuvali za sutradan, „ucrva se i usmrdje“ (2 Moj. 16,19-20). Tako ustroji Bog kako bi imali poverenja u promisao Božiji.
Još nismo sasvim. razumeli šta znači: „Ištite najprije Carstvo Božije“. Ili verujemo, ili ne verujemo. Kada sam otišao da boravim na gori Sinajskoj, nisam poneo ništa sa sobom. Nije mi padalo uopšte na pamet da mislim šta će biti sa mnom u pustinji, među nepoznatim ljudima, šta ću da jedem, kako ću da živim. Isposnica Svete Epistimije, u kojoj je trebalo da boravim, bila je već godinama napuštena niko u njoj nije boravio. Budući da nisam želeo da opterećujem manastir, nisam tražio ništa odande. Doneli su mi, međutim, sami nešto hleba, ali sam ga vratio. Zašto da brinem, kada je Hristos rekao: „Ištite najprije Carstvo Božije“? I vode gotovo da nije bilo. Nisam poznavao ni rukotvorenje, pa da kažeš da mogu da radim i zaradim za hleb. Jedina alatka, koju sam imao, bile su jedne makaze. Njih sam razdvojio, pa sam tako dobio dva noža koja sam kamenom naoštrio. Uzeo sam komad drveta i počeo sam da režem, ikonice u drvetu. Radio sam. i usput izgovarao umnu molitvu. Brzo sam se izveštio. Uvek sam radio istu ikonicu, pa sam uskoro posao od pet dana za jednu ikonicu, sveo na jedanaest sati. Ne samo da mi ništa nije nedostajalo, nego sam bio u mogućnosti da pomažem Beduinčićima. Tako je prošlo neko vreme, a ja sam provodio veći deo dana u radu. Potom sam došao u stanje, kada više nisam toliko vodio računa o radu, nego.mi je glavna briga bila kako da obezbedim Beduinčićima osnovne potrepštine. Jedna kapica i par sandala za njih je blagoslov… A onda mi je naišla pomisao: „Jesam li ja došao. ovamo da pomažem Beduinčićima, ili da se molim za ceo svet.“ Tako sam odlučio da skratim vreme koje provodim u rukodelju, da se toga čvrsto pridržavam i da više vremena provodim u molitvi. Da li sam mogao bilo od koga da očekujem pomoć? Beduini ni sami nisu imali šta da jedu, manastir je bio daleko, a svuda naokolo samo pustinja. Ali, istog onog dana, kada sam skratio vreme za rukodelje da bi mi ostalo više vremena za molitvu, dođe neki čovek, nađe me ispred isposnice i kaže mi: „Evo, uzmi ovih sto lira, pomozi Beduinčićima, da ti ne bi remetio svoj dnevni ritam, i da bi mogao više da se moliš.“ Nisam izdržao. Ostavivši ga samog na petnaest minuta, ušao sam u isposnicu. Promisao Božiji i ljubav Božija doveli su me u takvo stanje, da nisam mogao da zadržim suze. Vidiš li, kako Bog uređuje, kada čovek ima dobru volju? Jer, koliko sam ja mogao da im dam? Dao bih jednome detetu, došlo bi drugo i reklo: „A meni nisi ništa dao, oče!“
 
Zašto, starče, iako smo mnogo puta osetili beskrajnu moć Božiju, ne vidimo Njegov promisao?
 
To je đavolja zamka. Đavo nam baca prašinu u oči da ne bismo mogli da vidimo promisao Božiji. Jer, kad bi čovek poznao promisao Božiji, omekšalo bi njegovo kameno srce, postalo bi osetljivo i u njemu bi buknulo slavoslovlje, a to nije u đavolovom interesu.
 


 
NAPOMENE:

  1. Mt. 6, 33
  2. Vidi Marapiou toi Aiyo7tTioo, ‘OdžgHhš Pueidžapkš, PG 34,460-D461A

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *