NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BORBA PROTIV POMISLI
 
Saglašavanje sa pomišlju
 
Zašto mi, starče, umom prolaze razne zle pomisli u manastiru? U svetu nije bilo tako. Da li ja to dopuštam?
 
– Ne, dušo hrišćanska! Neka ih, neka dolaze i odlaze. Da li te, možda, avioni koji preleću iznad manastira, pa ti remete mir i tišinu, pitaju da li mogu da preleću? Tako i zle pomisli. Ne očajavaj. Te pomisli su đavolova topovska đulad. Ona su kao ptice selice koje izgledaju lepo kada lete nebom, pa ti se dopada da ih gledaš. Ako, međutim, slete, naprave gnezdo na tvojoj kući, pa posle se izlegu ptići, a ptići ti posle prljaju kuću.
 
Ali zašto da mi dolaze takve pomisli?
 
– To je đavolov posao. Ali ima u tebi i taloga: još nije došlo do očišćenja. Ali sve dok ih ti ne prihvataš, nisi odgovorna. Pusti pse da laju. Nemoj se mnogo bacati kamenjem na njih. Jer što više kamenja bacaš na njih, to oni više laju, a od te gomile kamenja podići će „manastir“, ili kuću, zavisi… pa je posle teško da je srušiš.
 
Kada, se onda, starče, saglašavamo sa pomislima!
 
– Kada ih sisaš kao bombonu. Potrudi se da ne sisaš pomisli koje ti dolaze spolja obavijene šećerom, a unutra su otrov, pa posle padaš u beznađe! To što pomisli prolaze čovekovim umom nije uznemiravajuće, jer samo Anđelima i savršenima ne prolaze zle pomisli umom. Uznemiravajuće je kada čovek iskrči i poravna jedan deo svoga srca i pusti da unutra sleću đavolovi avioni. Ako se jednom i to dogodi, ispovedi se smesta i posadi na jalovu krčevinu plodonosno drveće, pa ga neguj, kako bi ti srce ponovo postalo raj.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *