NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUHOVNI ŽIVOT – DUHOVNI ŽIVOT U PORODICI
 
Duhovni život supružnika
 
Kada muž ne živi duhovnim životom, šta u tom slučaju, starče, treba da čini žena!
– Da ga uputi na Hrista i da se moli da mu On malo omekša srce. Hristos će se polako uvući u njegovo srce i on će početi sebi da postavlja pitanja. Čim malo omekša njegovo srce, onda žena može da traži od njega da je automobilom odveze, na primer, u crkvu. Ali neće mu reći „dođi i ti u crkvu“, nego će mu reći: „Možeš li, molim te, da me odvezeš do crkve?“ Ako je odveze do crkve, možda će on reći: „Pa pošto sam već došao dovde, ući ću i ja malo da upalim sveću.“ I tako će, malo, po malo, možda otići i dalje.
 
Može li, starče, ženin duhovnik na neki način da pomogne i mužu?
 
– Ponekad, kako bi muž dobio pomoć, duhovnik mora duhovno da deluje na ženu. Sa žene će se dobro preneti i na muža i ako ima dobro srce, Bog će mu pomoći da se.promeni.
Žena je po svojoj prirodi pobožna. Ali, kada muž, iako je malo ravnodušan prema Crkvi, napravi preokret u duhovnom smislu, a potom ujednačeno napreduje, ni žena ga ne može dostići. Može čak da počne i da mu zavidi, jer ona ne napreduje. Zbog toga, u takvim slučajevima kažem muževima da budu oprezni. Jer šta se dešava? Što muž više napreduje na svom duhovnom putu, to mu žena više „udara kontru“, ako ona ne živi duhovnim životom. A ako muž kaže: „Kasno je, ustani da idemo u crkvu“, ona mu kaže: ‘“Ajde, idi sam! Imam danas mnogo posla…“ Ili, ako joj muž kaže: „Dobro, zašto ti se ugasilo kandilo?“ pa pođe sam da ga upali, povređuje njen egoizam, pa počinje da viče: „Šta ti je, jesi li pop? Hoćeš li da postaneš monah?“ Može čak da mu kaže: „Zašto da stalno palimo kandilo? Bolje da ulje damo nekom siromahu.“ Može dospeti i do protestanskih teorija. Naravno, posle joj je krivo zbog svega što je rekla, ali joj je krivo i zbog napretka koji vidi kod svoga muža. Hiljadu puta je bolje, u takvim slučajevima, da kandilo ostane ugašeno, nego da muž sam pali kandilo.
Dakle, kako bih spasao porodice od raspada, muževima kažem: „Kaži svojoj ženi, kada vidiš da je dobro raspoložena: „Ako odlazim u crkvu, malo se pomolim i napravim poneku metaniju, ili pročitam poneku duhovnu knjigu, ne činim to iz velike blagočestivosti, nego zato što me to zadržava i pomaže da me društvo ne bi odvuklo u kafanu itd.“ Kada muž tako predstavi situaciju, onda se žena obraduje, pa može da se promeni i da ga duhovno prevaziđe. Ali ako to ne predstavi tako, atmosfera postaje sve zategnutija, pa može da dođe i do razvoda. Ako muž želi duhovno da pomogne ženi, neka se potrudi da je poveže sa nekom porodicom koja duhovno živi. Ako je majka te porodice pritom izuzetno blagočestiva, to će njegovoj ženi dati motiv da se na nju ugleda.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *