NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BORBA PROTIV POMISLI
 
Razgovor sa pomislima
 
Starče, kada mi dođe pomisao gordosti, to me muči?
 
– Zadržavaš li je u sebi?
 
Da.
 
– Zašto je zadržavaš? Zatvori joj vrata. Ako je zadržavaš u sebi, trpiš štetu. Pomisao dođe kao lopov, ti joj otvoriš vrata, pustiš je unutra, uđeš u razgovor sa njom i ona te posle pokrade. Da li iko razgovara sa lopovom? Ne samo da niko sa lopovom ne razgovara, nego zaključa vrata da ne može da uđe. Možda i ne razgovaraš sa njom, ali zašto je puštaš da prođe? Da navedemo jedan primer: ne kažem da ti imaš takve pomisli, ali hajde da pretpostavimo da ti dođe pomisao da si mogla da postaneš igumanija. U redu, došla je pomisao. Čim dođe, reci samoj sebi: „Aha, dobro: hoćeš da budeš igumanija? Budi prvo igumanija samoj sebi.“ Onda odmah samoj sebi prekidaš razgovor. Šta imamo da razgovaramo sa đavolom? Vidiš, kada je đavo pošao da napadne Hrista, On mu je rekao: „Idi od mene, satano“ (Lk. 4, 8). Pošto je Hristos rekao đavolu: „Ajde, beži od mene…“ šta onda mi imamo da razgovaramo sa njim?
 
Da li je zlo, starče, da razgovaram sa jednom zlom pomisli samo da bih otkrila odakle mi?
 
– Zlo je u tome što ti ne razgovaraš sa pomišlju, kao što misliš, nego sa đavolom. Biva ti prijatno u onom trenutku, ali posle se mučiš. Nemoj uopšte da se upuštaš u raspravu sa takvim pomislima. Uzmi tu ručnu bombu i bacij e na neprijatelja, da bi ga ubila. Ručna bomba ima tu osobinu da ne eksplodira odmah, nego posle dva-tri minuta. Tako i pomisao sleva, ako je oteraš odmah, ne može da te povredi. Ali ti ponekad nisi dovoljno budna, ne izgovaraš molitvu, pa ne možeš da se odbraniš. Stiže spolja telegrafska poruka od đavola, ti je primiš, čitaš je, pa je ponovo čitaš, poveruješ joj i stavljaš je u arhiv. Te fascikle će ti prikazati đavo Sudnjega Dana da bi te optužio.
 
Kada, starče, napad neke zle pomisli predstavlja pad?
 
Dođe ti pomisao, ti je oteraš odmah i to nije pad. Dođe, a ti se raspravljaš s njom. To jeste pad. Dođe, primiš je, pa je potom oteraš. To je delimičan pad, jer i onda si pretrpela štetu, pošto je đavo zagadio tvoj um. Znači, to je kao da je došao sam đavo, a ti mu kažeš: „Dobar dan, kako si? Jesi li dobro? Sedi da te poslužim. A, jesi li ti đavo? Odlazi sada.“ Pošto si uvidela da je đavo, zašto si ga primila unutra? Poslužila si ga i on će ponovo doći.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *