NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BORBA PROTIV POMISLI
 
Očišćenje uma i srca
 
Kako starče, dolazi do očišćenja uma i srca?
 
– Već sam vam rekao da, kako bi se očistili um i srce, čovek ne treba da prima zle pomisli koje mu nameće pokvarenjak, niti on sam treba da pomišlja zlo. Treba da nastoji da uvek ima dobru pomisao, da se lako ne sablažnjava i da sa blagošću i ljubavlju gleda na grehe drugih. Kada se umnože dobre pomisli, čovek se u duši osvećuje, ophodi se pobožno, postaje mirniji i život mu postaje raj. U suprotnom, na sve gleda s nepoverljivošću i njegov život se pretvara u pakao. Tako sam čovek svoj život pretvara u pakao.
Potrebno je da se pomučimo oko očišćenja. Možemo i da budemo svesni onoga što je rđavo u nama, ali to nije dovoljno. Ako ne samo da ne prihvatamo zle pomisli i sami ne pomišljamo zlo, nego još i ako o svemu što nam govore išto vidimo imamo dobre pomisli, očistiće nam se um i srce. Kušač, razume se, neće prestati da nam šalje poneki zlu telegrafsku poruku. Jer čak i kada se otarasimo svojih zlih pomisli, biće i dalje đavolovih napada, ali oni ne prianjaju, ako je srce čisto.
 
Starče, da li molitva pomaže očišćenju uma?
 
– Molitva nije dovoljna. Kad neko kadi i kilograme tamjana dok se moli, ako mu um vrvi zlim pomislima o drugima, nema nikakve koristi. Iz uma telegrafska poruka silazi u srce i od čoveka čini zver. Bog želi da imamo „čisto srce“ (Psal. 51,10), a naše srce je čisto kada ne dozvoljavamo da nam umom prolaze rđave pomisli o drugima.
 
Da li, starče, prvo čovek pomisli dobru pomisao, pa mu potom Bog pomaže?
 
– Pazi, samo ako čovek ima dobru pomisao, stiče pravo na Božiju pomoć. Dobrom pomišlju čisti svoje rđavo srce, jer „iz srca izlaze zle pomisli“ (Mt. 15,19), sva zla i opet „usta njegova govore od suviška srca“ (Lk 6, 45). Bog ga, štaviše, nagrađuje za dobru pomisao koju poseduje.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *