ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BORBA PROTIV POMISLI
 
Duhovni život ima temelj u pomislima (temelji se na pomislima).
 
Čitala sam, starče, da su Grci u italijanskom ratu prvo pokušavali da unište neprijateljska utvrđenja, pa su tek posle napadali.
 
– I đavo radi to isto. Baš kao što neprijatelj, pre nego što izvrši napad topovima, bombarduje utvrđenja iz vazduha, kako bi ih neutralisao, tako i đavo prvo bombarduje čoveka pomislima i potom ga napada. Ako ne „neutrališe“ čovekovu pomisao, ne napada, jer čovek, kao utvrđenje, koristi dobru pomisao, ona je njegov grudobran. .
Leva pomisao je strano telo i čovek treba da nastoji da ga odbaci. Za tu borbu svi imamo dovoljno snage. Nema opravdanja ni za koga da kaže da nema snage i da ne može da se bori. Tu nema ni pijuka, ni „macole“, pa da ne može da ih podigne, jer mu drhte ruke, Ne vidim da je teško da sve primamo sa desne strane. Zašto da ispitujem, na primer, ćudljivosti drugog čoveka? Možda, u stvari, to što čini i nije ćudljivost, nego to čini namerno, da bi se smirio.
 
Starče, uznemirena sam, jer sve radim s leve strane. Borim se, ali ne mogu da okrenem udesno.
 
– Već i sama činjenica što prepoznaješ koje pomisli nisu čiste, što si uznemirena i boriš se da ih udaljiš od sebe, veliki je napredak. Ako želiš da napreduješ i dalje, kad god te napadne lukavi pomislima sleva i vuče te na svoju stranu, snažno okreni volan na suprotnu stranu i ignoriši ga. Potrudi se da imaš dobre pomisli o mlađim, ali i o starijim sestrama koje se tiho bave svojim unutarnjim delanjem, jer tebi đavo „prlja“ pomisao, kako bi usporio tvoj duhovni napredak.Kad ne bi zapinjala kod pomisli, onda bi duhovno visoko odskočila. Celokupni duhovni život temelji se na pomislima. Duhovni napredak zavisi od pomisli.
 
Starče, kako da pomognem sebi u borbi protiv pomisli sleva?
 
– Budnošću i neprekidnom molitvom. Ako si stalno budna, oprezna si i javljaju ti se samo dobre pomisli. Na primer, vidiš jednu čašu i pomisliš na Sveti Putir, Tajnu Večeru, Hrista i tako dalje. Ali ako nisi budna, tvoj um može da skrene na razne neduhovne stvari, pa čak i na skaredne. Zato se trudi da ne sakupljaš svakakvo đubre od pomisli, pa da posle moraš da se boriš da ih oteraš. Izgovaraj umnu molitvu i sabiraj se u sebe. A ako ti um beži, ti ga ponovo vrati i neprestano to ponavljaj. Ne dozvoli umu da luta. Jer čak i ako ne počiva stalno na skarednostima, nego samo na neutralnim, one ga isto toliko onesposobljavaju čineći ga rasejanim, da mu je sav trud uzalud. Štaviše, pomisli koje ti nastaju od rasejanosti, nisu manje pogubne od zlih pomisli, jer ih ne primećujemo i ne odbacujemo ih.
 
Starče, pomisao mi govori: „Nisi učinila nikakav napredak za toliko godina koliko si već u manastiru“.
 
– Daj da čujem, šta ti još govori pomisao! Koliko mi se čini, vi ovde mnogo slušate malog pokvarenjaka. Kako vas samo ismeva! Zašto verujete pokvarenjaku? Zašto dozvoljavate da vas smućuje? Umiri se. Brineš se uzalud i zlopatiš se bez razloga. Đavo ti, kao fakir, prikazuje lažno stanje i zbunjuje te. Smućuje te pesimističkim pomislima, kako bi ti prolazilo vreme i kako bi ti odvlačio pažnju od molitve i pažnje u obavljanju poslušanja. Makar malo da te smuti i postigne da nemaš volje da se boriš protiv toga, čak i to je dovoljno, da bi preuzeo vođstvo. Nastoj kad god nešto radiš sama da se držiš ovog pravila: psalmopojanje, slavoslovlje, molitva u umu, ili naglas, tako da izbegavaš šapat pomisli, odnosno, da bi „promenila temu“. Pošto đavo menja temu, zašto da ne menjamo i mi? Već sam vam jednom prilikom pričao kako tokom nekog razgovora, u momentu kada svom sagovorniku treba da kažem ono što će mu pomoći, dolazi neko i prekida me, ili se napravi neka buka i tako dalje, samo da bih bio primoran da prekinem. Pošto kušač kuje takve planove, zašto i mi njemu da ne smislimo takav plan? Budite pametne, narugajte se pokvarenjaku.
 
Starče, muči me tuga, bezvoljnost… To je mučenje.
 
– Mučenje pre mučenja!… Ti si samouverena. Pomisli sleva su te dovele u takvo stanje i zato ti sve predstavlja napor. Tebi su neophodne pomisli zdesna. Treba da zameniš rđave mašine svoje… fabrike dobrim mašinama. Najbolje je da čovek izgradi fabriku dobrih pomisli. Onda bi čak i ono što je ružno um pretvarao u lepo. Ako čoveka, na primer, vidiš kao dušu, kao anđela, kao anđeo se uzvisuješ na nebo i tvoj život postaje slavlje. Ako ga vidiš samo kao telo, silaziš u pakao.
 
Više puta mi se dogodilo da imam dobru pomisao, ali odmah posle toga mi dolazi jedna rđava i cve mi pokvari. Da ja to, možda, ne činim od svog srca?
 
– Cilj jeste da to činiš od svog srca i, ako ti i dođe pomisao sleva, treba da kažeš: „Ta nije moja. Treba da je odagnam.“ I gotova stvar, završeno.
 
Ako sam, starče, uz mnogo muke odagnala jednu pomisao sleva, kako to da se ona ponovo vraća, kada je ta tema već završena?
 
– Da, tema jeste završena, ali pokvarenjak nije završio. Đavo nikada ne umire. Jedan stari monah je imao običaj da kaže: „Ako psa udariš jednom ili dvaput, on pobegne. Đavo nikada ne beži. Uporno je tu. Svugde je. Upalim sveću svetiteljima zaštitnicima isposnice, samo da ode, a demoni mi kažu: „Jesi li za nas upalio sveću?“ „Bre, đubradi jedna, otkud za vas da palim sveću? Za svetitelje sam upalio sveću:“ „Da, ali mi smo te na to primorali“, kažu.
 
Kada se, starče, nekome dogodi nešto neprijatno, pa počne da govori: „Zašto, Bože moj, da mi se to dogodi? „, da li taj čovek dobije pomoć?
 
A. kako da dobije pomoć! Osnovno je da čovek sve tumači dobrom pomišlju. Samo onda mu je na dobrobit. Postoje neki koji imaju dobar motor, mnogo preduslova za duhovni život, ali im je volan pogrešno usmeren. Ako okrenu volan u pravcu dobrih pomisli, onda nastavljaju u dobrom pravcu.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *