NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BORBA PROTIV POMISLI
 
Duhovni život ima temelj u pomislima (temelji se na pomislima).
 
Čitala sam, starče, da su Grci u italijanskom ratu prvo pokušavali da unište neprijateljska utvrđenja, pa su tek posle napadali.
 
– I đavo radi to isto. Baš kao što neprijatelj, pre nego što izvrši napad topovima, bombarduje utvrđenja iz vazduha, kako bi ih neutralisao, tako i đavo prvo bombarduje čoveka pomislima i potom ga napada. Ako ne „neutrališe“ čovekovu pomisao, ne napada, jer čovek, kao utvrđenje, koristi dobru pomisao, ona je njegov grudobran. .
Leva pomisao je strano telo i čovek treba da nastoji da ga odbaci. Za tu borbu svi imamo dovoljno snage. Nema opravdanja ni za koga da kaže da nema snage i da ne može da se bori. Tu nema ni pijuka, ni „macole“, pa da ne može da ih podigne, jer mu drhte ruke, Ne vidim da je teško da sve primamo sa desne strane. Zašto da ispitujem, na primer, ćudljivosti drugog čoveka? Možda, u stvari, to što čini i nije ćudljivost, nego to čini namerno, da bi se smirio.
 
Starče, uznemirena sam, jer sve radim s leve strane. Borim se, ali ne mogu da okrenem udesno.
 
– Već i sama činjenica što prepoznaješ koje pomisli nisu čiste, što si uznemirena i boriš se da ih udaljiš od sebe, veliki je napredak. Ako želiš da napreduješ i dalje, kad god te napadne lukavi pomislima sleva i vuče te na svoju stranu, snažno okreni volan na suprotnu stranu i ignoriši ga. Potrudi se da imaš dobre pomisli o mlađim, ali i o starijim sestrama koje se tiho bave svojim unutarnjim delanjem, jer tebi đavo „prlja“ pomisao, kako bi usporio tvoj duhovni napredak.Kad ne bi zapinjala kod pomisli, onda bi duhovno visoko odskočila. Celokupni duhovni život temelji se na pomislima. Duhovni napredak zavisi od pomisli.
 
Starče, kako da pomognem sebi u borbi protiv pomisli sleva?
 
– Budnošću i neprekidnom molitvom. Ako si stalno budna, oprezna si i javljaju ti se samo dobre pomisli. Na primer, vidiš jednu čašu i pomisliš na Sveti Putir, Tajnu Večeru, Hrista i tako dalje. Ali ako nisi budna, tvoj um može da skrene na razne neduhovne stvari, pa čak i na skaredne. Zato se trudi da ne sakupljaš svakakvo đubre od pomisli, pa da posle moraš da se boriš da ih oteraš. Izgovaraj umnu molitvu i sabiraj se u sebe. A ako ti um beži, ti ga ponovo vrati i neprestano to ponavljaj. Ne dozvoli umu da luta. Jer čak i ako ne počiva stalno na skarednostima, nego samo na neutralnim, one ga isto toliko onesposobljavaju čineći ga rasejanim, da mu je sav trud uzalud. Štaviše, pomisli koje ti nastaju od rasejanosti, nisu manje pogubne od zlih pomisli, jer ih ne primećujemo i ne odbacujemo ih.
 
Starče, pomisao mi govori: „Nisi učinila nikakav napredak za toliko godina koliko si već u manastiru“.
 
– Daj da čujem, šta ti još govori pomisao! Koliko mi se čini, vi ovde mnogo slušate malog pokvarenjaka. Kako vas samo ismeva! Zašto verujete pokvarenjaku? Zašto dozvoljavate da vas smućuje? Umiri se. Brineš se uzalud i zlopatiš se bez razloga. Đavo ti, kao fakir, prikazuje lažno stanje i zbunjuje te. Smućuje te pesimističkim pomislima, kako bi ti prolazilo vreme i kako bi ti odvlačio pažnju od molitve i pažnje u obavljanju poslušanja. Makar malo da te smuti i postigne da nemaš volje da se boriš protiv toga, čak i to je dovoljno, da bi preuzeo vođstvo. Nastoj kad god nešto radiš sama da se držiš ovog pravila: psalmopojanje, slavoslovlje, molitva u umu, ili naglas, tako da izbegavaš šapat pomisli, odnosno, da bi „promenila temu“. Pošto đavo menja temu, zašto da ne menjamo i mi? Već sam vam jednom prilikom pričao kako tokom nekog razgovora, u momentu kada svom sagovorniku treba da kažem ono što će mu pomoći, dolazi neko i prekida me, ili se napravi neka buka i tako dalje, samo da bih bio primoran da prekinem. Pošto kušač kuje takve planove, zašto i mi njemu da ne smislimo takav plan? Budite pametne, narugajte se pokvarenjaku.
 
Starče, muči me tuga, bezvoljnost… To je mučenje.
 
– Mučenje pre mučenja!… Ti si samouverena. Pomisli sleva su te dovele u takvo stanje i zato ti sve predstavlja napor. Tebi su neophodne pomisli zdesna. Treba da zameniš rđave mašine svoje… fabrike dobrim mašinama. Najbolje je da čovek izgradi fabriku dobrih pomisli. Onda bi čak i ono što je ružno um pretvarao u lepo. Ako čoveka, na primer, vidiš kao dušu, kao anđela, kao anđeo se uzvisuješ na nebo i tvoj život postaje slavlje. Ako ga vidiš samo kao telo, silaziš u pakao.
 
Više puta mi se dogodilo da imam dobru pomisao, ali odmah posle toga mi dolazi jedna rđava i cve mi pokvari. Da ja to, možda, ne činim od svog srca?
 
– Cilj jeste da to činiš od svog srca i, ako ti i dođe pomisao sleva, treba da kažeš: „Ta nije moja. Treba da je odagnam.“ I gotova stvar, završeno.
 
Ako sam, starče, uz mnogo muke odagnala jednu pomisao sleva, kako to da se ona ponovo vraća, kada je ta tema već završena?
 
– Da, tema jeste završena, ali pokvarenjak nije završio. Đavo nikada ne umire. Jedan stari monah je imao običaj da kaže: „Ako psa udariš jednom ili dvaput, on pobegne. Đavo nikada ne beži. Uporno je tu. Svugde je. Upalim sveću svetiteljima zaštitnicima isposnice, samo da ode, a demoni mi kažu: „Jesi li za nas upalio sveću?“ „Bre, đubradi jedna, otkud za vas da palim sveću? Za svetitelje sam upalio sveću:“ „Da, ali mi smo te na to primorali“, kažu.
 
Kada se, starče, nekome dogodi nešto neprijatno, pa počne da govori: „Zašto, Bože moj, da mi se to dogodi? „, da li taj čovek dobije pomoć?
 
A. kako da dobije pomoć! Osnovno je da čovek sve tumači dobrom pomišlju. Samo onda mu je na dobrobit. Postoje neki koji imaju dobar motor, mnogo preduslova za duhovni život, ali im je volan pogrešno usmeren. Ako okrenu volan u pravcu dobrih pomisli, onda nastavljaju u dobrom pravcu.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *