ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – VEROVATI SOPSTVENOJ POMISLI
 
Verovanje pomisli stvara psihološke probleme
 
Kada neko ima pomisao, starče, da se ce u samo njim bave kako da je izbaci?
 
– To je od kušača koji hoće da se čovek razboli. Taj čovek mora da postane ravnodušan prema pomislima, da im.nikako ne veruje. Ako, na primer, čovek, koji pati od sumnjičavosti, vidi nekog poznanika kako tiho razgovara sa drugim njegovi poznanikom, pomisliće: Govori o meni. Nisam to od njega očekivao!“ a oca dvojica, u stvari razgovaraju o nečemu sasvim drugom. I ako ne pripazi, sumnjičavost se razvija dalje imalo po malo dokle stigne! Misli data prate, da ga progone. Pa još ako ima konkretne podatke da se drugi bave njime, treba da zna da je neprijatelj to tako smestio da ga u to uveri. Kako to đavo samo ume da namesti!
Poznajem jednog mladića koji, iako je izuzetno inteligentan, veruje u pomisao koja mu govori da nije uravnotežen. Pošto je prihvatio pomisli koje mu je mali pokvarenjak doneo, one su stvorile kod njega gomilu kompleksa. Pokušao je da se ubije, unesrećio je roditelje. Bog mu je podario sposobnost i darovitost, ali sve to đavo čini beskorisnim i tako se muče i on i oni oko njega. Ne mogu da razumem zašto ljudi prihvataju te đavolske pomisli, pa im se život pretvara u muku, a onda još sve to pripisuju Bogu Koji nam čini tolika dobra i toliko nas voli. Što god da kažeš jednom takvom čoveku, ništa ne pomaže. Ako sam ne prestane da veruje svojim prmislima, koje mu donosi đavo, samo će se badava zamarati.
 
Starče, osetljiv čovek je duševno slab, da li to znači da je bolestan?
 
– Ne. Usrdnost i osetljivost su prirodni darovi, ali, na nesreću, đavo uspeva da ih iskoristi. Često tako postiže da osetljiv čovek počne sve da preuveličava, pa ne može da savlada neku teškoću, ili počne sa njom na kratko da se bori, pa poklekne, razočara se, postaje nesrećan i naposletku sasvim propadne. Ako čovek koristi na dobrobit svoju naslednu osetljivost, ona će postati nebeska. Ako, međutim, dozvoli da je zloupotrebi đavo, propašće. Jer ako čovek ne koristi na dobrobit svoje darove Božije, iskorišćava ih đavo. Tako odbacuje darove Božije, Umesto da blagodari Bogu, on sve uzima naopako. Osetljiv čovek može, kada veruje svojim pomislima, da završi čak i u duševnoj bolnici, dok ravnodušan sa svojim „nema veze“ ne ide, razume se, dobrim putem, ali bar ne završava u duševnoj bolnici. Zato đavo progoni osetljive ljude.
Drugi, opet, imaju pomisao ili, bolje rečeno, mali pokvarenjak im donosi pomisao da sy nasledno opterećeni i nastoji da ih ubedi da poveruju da boluju od nečega. Plaši ih kako bi ih smutio i iz čista mira učinio neblagotvornim. Ali čak i da postoji nešto nasledno, blagodaću Božijom ništa nije nemoguće. Sećate li se svetog Kiprijana koji je od maga postao Jerarh Crkve i mučenik Hristov? Mojsej Murin, opet, od razbojnika postao je osetljiviji od mnogih velikih Otaca Crkve. Do kakve uzvišene duhovnosti je on dospeo! Kada je sveti Makarije došao da ga vidi, upita ga Mojsej:“Šta da radim? Od tolikog sveta ne mogu da nađem mir.“ A onaj mu reče: „Mojseju, Mojseju, ti si mnogo osetljiv. Idi u Petrejsku Arabiju[1], jer ti ne možeš da oteraš sav ovaj narod!“[2] Prevazišao je osetljivošću čak i Arsenija Velikog koji je bio iz ugledne popodice, obrazovan, kulturan čovek, a onaj je bio razbojnik. Eto, vidiš šta čini blagodat Božija! Ali on je posedovao veliko smirenje.
 


 
NAPOMENE:

 1. Unutrašnja pustinja u severozapadnom delu Arabije.
 2. Vidi: Starečnik, Avva Makarije Egipatski

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.