NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – VEROVATI SOPSTVENOJ POMISLI
 
Verovanje sopstvenoj pomisli početak je prelesti
 
Starče, kada se ljutim, postanem kao orkan, ne mogu da se uzdržim.
– Zašto ne možeš da se uzdržiš?
 
Zato što verujem cvojoj pomisli.
 
– E, u tom slučaju ti imaš svoje vjeruju, svoj simvol vere!… Tome je kriv egoizam. Nemoj da opravdavaš svoju pomisao. Budalastu pomisao treba sama da odbaciš, da je ne prihvatiš.
 
Akako da znam da je neka pomisao budalasta?
 
– E, ako to ne znaš, poveri je igumaniji i odbacićeš je tako što ćeš poslušati sve što ti ona kaže. A kada duhovni čovek veruje svojoj pomisli, to je početak prelesti. Pomračuje mu se razum od gordosti i može da zapadne u prelest. Bolje bi bilo da poludi, jer bi mu se tada blaže sudilo.
 
A zar tu, starče, nema mesta pomoći od drugih?
 
– Da bi mu se pomoglo u takvom stanju, mora i sam sebi da pomogne. Mora da shvati da verovanje u pomisao koja mu govori da je, na primer, najbolji od svih, da je svet i tako dalje, predstavlja prelest. Takva pomisao ne odlazi ni pod pretnjom oružjem, ako je sam čovek zadržava. Čovek mora da se smiri da bi otišla. Ponekad traže od mene da se molim u takvim slučajevima. Kako da se molim, kada onaj u sebi ima đavolov fitilj, pa će ponovo da plane. To je kao da neko drži u rukama detonator mine i traži da mu pomogneš da ne pogine od njene eksplozije.
 
Starče, ja sam postala svojeglava.
 
Ko to kaže? Tvoja pomisao? Pratim te sa Svete Gore. Moj um je na svome mestu. Nisi postala svojeglava. Ali ako poveruješ svojoj pomisli, postaćeš. Ne veruj svojoj pomisli, niti ako ti kaže da ništa ne valjaš, niti ako ti kaže da si svetica.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *