ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BOGOHULNE POMISLI
 
Preziranje [nipodaštavanje/ bogohulnih pomisli
 
Starče, avva Isaak Sirijski kaže da strasti pobeđujemo „smirenjem, a ne prezirom[nipodaštavanjem]“[1]. Da li je preziranje [nipodaštavanje] strasti i preziranje [nipodaštavanje] bogohulnih pomisli isto?
 
– Ne. Nipodaštavanje (omaložavanje) neke strasti sadrži u sebi gordost, samouverenost i, što je najgore, sadrži opravdavanje. To znači da opravdavaš samu sebe i ne priznaješ svoju strast. To je kao da kažeš: „Ta strast nije moja, nema nikakve veze sa mnom“, i ne boriš se da je se oslobodiš. Bogohulne pomisli, međutim, treba da preziremo [nipodaštavamo], jer, kao što sam već rekao, one nisu naše, već đavolove.
 
Kada se neko pretvara pred drugima da ima neku strast, kada se, na primer, pravi da je proždrljiv, da li se onda podsmeva đavolu?
 
– U tom, slučaju se samo pretvara „dobrom pritvornošću“ ali tada se ne podsmeva đavolu. Đavolu se podsmevaš kada ti nameće bogohulne pomisli, a ti poješ psalme.
 
Kako da oteram, starče, bogohulne pomisli u vreme službe Božije?
 
– Pojanjem: „Otvoriću usta moja i ispuniće se duha…“.[2] Zar ne znaš da poješ? Nemoj nikako da se zadržavaš na takvim pomislima, da ulaziš u pojedinosti. Ne osvrći se na takvu pomisao. Kada neko ulazi u raspravu sa takvim pomislima u vreme molitve, to je kao da vojnik aktivira ručnu bombu dok podnosi raport.
 
A ako je pomisao uporna?
 
– Ako je uporna, onda znaj da negde u tebi ima oslonac. Krajnje rešenje: preziranje đavola, jer on je profesor u školi za izmišljanje novih lukavstava. Najbolje je da se u tom slučaju čak ni ne molimo, jer, ako se molimo, pokazujemo da nas te pomisli zaokupljaju i brinu, a đavo nalazi naše najosetljivije mesto, pa nas bez prestanka bombarduje bogohulnim pomislima. Mnogo je bolje da psalmopojemo. Vidiš, i mala deca kada hoće da omalovaže neko drugo dete, koje im nešto govori, pevaju „tralala“. To isto treba i mi da činimo đavolu, samo što mi treba da psalmopojemo, a ne da pevamo. Psalmopojanje je molitva upućena Bogu, ali je istovremeno i nipodaštavanje i preziranje đavola. A onda, đavo gricne malčice odavde, malčice odande, ali naposletku pobegne.
 
Ali, starče, kada sam u ovakvom stanju, ne mogu da pojem, pa čak mi je teško i da se pričestim.
 
– To je veoma opasno! Đavo pokušava da te blokira! Idi da poješ, da se pričešćuješ, jer te pomisli nisu tvoje. Samo jedno me poslušaj: otpoj jedno „Dostojno jest“ da đavo dobije svoje, i da se pokupi i ode. Jesam li ti ispričao priču o onom monahu? Ima već dvanaest godina kako je došao na Svetu Goru. Bio je siroče, ostao je bez materinske ljubavi i brige i svu svoju ljubav dao je Presvetoj Bogorodici. Nju je osećao svojom majkom. Samo da si videla sa koliko pobožnosti se klanjao ikonama! Posle je kušač iskoristio tu njegovu ljubav i navalio na njega bogohulnim pomislima. Jadničak, nije više išao ni ikonama da se pokloni. Saznade za to njegov starac, uze ga za ruku i natera ga da celiva ikonu Presvete Bogorodice i Hristovo lice, ruke, i đavo odmah pobeže. Na izvestan način jeste drskost celivati lice Presvete Bogorodice i Hrista, ali to je učinio starac samo da bi oterao pomisli koje su mučile mladog monaha.
 


 
NAPOMENE:

 1. Avva Isaak Sirijski, Podvižnička slova, Slovo 4
 2. Početak Irmosa prve Pesme Akatista.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.