ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – BOGOHULNE POMISLI
 
Odakle potiču bogohulne pomisli
 
Starče, da li biste nam nešto rekli o dobroj ravnodušnosti?
 
– Dobra ravnodušnost je potrebna isuviše osetljivom čoveku koga muči đavo raznim pomislima, U takvom slučaju je dobro da bude malo neosetljiv, u pozitivnom smislu te reči, da izvesne stvari ne ispituje do najmanjih sitnica. Potrebno je i onome ko je možda prema mnogo čemu ravnodušan, ali mu je kušač samo na nešto stvorio preosetljivost da bi ga onesposobio. U tom slučaju, ta dobra ravnodušnost, samo za izvesno vreme, bila bi mu od pomoći. Međutim, veoma je važno pratiti ga u tome. Treba svoju pomisao da poverava duhovniku i da ga on pažljivo prati. U suprotnom, može malo-pomalo da postane ravnodušan prema svemu, bez razlike, pa da ode u drugu krajnost i da postane potpuno ravnodušan.
 
Starče, zašto imam bogohulne pomisli kada sam neraspoložena, ili tužna!
 
– Vidi šta se dešava. Kada đavo vidi da si žalosna, on to iskorišćava i daje ti jednu „bombonu“, jednu grešnu pomisao. Pošto padneš prvi put, onda te.vodi u još veću potištenost i nemaš snage da joj se odupreš. Zbog toga ne treba nikada da ostaneš u takvom stanju, nego se posveti nekoj duhovnoj aktivnosti koja će ti pomoći da izađeš iz takvog raspoloženja.
 
Starče, mnogo se mučim sa nekim pomislima…
 
– To je od kušača. Umiri se i nemoj da ih slušaš. Ti si osetljiva. Đavo koristi tvoju osetljivost, tera te da se nekim stvarima baviš do najmanjih sitnica, tvoj razum tera da prianja uz njih i da se bez potrebe mučiš. Može da ti nametne ružne pomisli, na primer o tvojoj igumaniji, ili o meni. Na takve pomisli ne obraćaj pažnju. Bogohulna pomisao, ako joj pridaš i najmanji značaj, može da te izmuči, da te slomi. Tebi je potrebno malo dobre ravnodušnosti.
Bogohulnim pomislima muči đavo one koji su veoma pobožni i preosetljivi. Uveličava u njihovim sopstvenim očima njihov pad, kako bi zapali u očajanje i beznađe, a ako ne postigne da zbog toga sami sebe ubiju, nastoji bar da ih izluđuje i da ih liši volje, A ako ne može ni to da postigne, zadovoljava se time što ih učini makar melanholičnim.
Jednom sam sreo nekog koji je neprestano pljuvao. Kažu: „Ima demona.“ A ja im kažem da ljudi to ne rade kada su posednuti. Kako sam se kasnije uverio, on, jadnik, nije ni u čemu sagrešio tako da bi ga poseo demon. Odrastao je kao siroče i bio je preosetljiv. Pored toga imao je pomisao sleva i nešto mašte, a to je đavo još više razvio i nametao mu bogohulne pomisli. Kada bi mu došle takve pomisli, on se odupirao, pa je pljuvao bogohulne pomisli. Onaj, ko bi to gledao sa strane, mislio je da ima demona. Eto, zamislite, da jadnik bude preosetljiv, da pljuje na bogohulne pomisli, a da mu povrh toga još kažu: „Imaš demona“!
Bogohulne pomisli dolaze još i zbog zavisti đavolove. Ponekad, čak, posle bdenja, kada je čovek mrtav umoran i nije u stanju da se odupre, zlotvor mu nameće bogohulne pomisli, pa potom, da bi ga spleo ili da bi ga gurnuo u očajanje, počinje da mu govori: „Takve pomisli ni sam đavo nema! Sada ti nema spasa…“ Još može da mu nametne bogohulne pomisli o Svetome Duhu, a posle da mu kaže da se takav greh ne prašta i tako dalje.
 
Možemo li, starče, mi sami da budemo uzrok bogohulne pomisli?
 
– Da. Može čovek i sam da da povod za to. Kada nema preosetljivosti, bogohulne pomisli dolaze zbog gordosti, zbog osuđivanja drugih i slično. Zato, kada ste u podvigu i imate bogohulne pomisli, treba da znate da u vašem podvigu ima gordosti. Od gordosti se pomračuje um, ostajete bez vere i blagodat Božija vas napušta.
Ili kada se čovek bavi pitanjima dogme, a da za to ne poseduje preduslove, ima posle toga bogohulne pomisli.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *