ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – DOBRE I RĐAVE POMISLI
 
Čovekove pomisli ukazuju na njegovo duhovno stanje
 
Kako se dešava, starče, da istu stvar, ili događaj, dva čoveka vide sasvim različito?
 
– Da li sve oči vide podjednako jasno? Da bi neko jasno video, treba da poseduje izuzetno zdrave oči duše, jer samo tada poseduje unutarnju čistotu.
 
A zašto, starče, ponekad, jedan isti događaj jedan čovek smatra blagoslovom, a drugi nesrećom?
 
– Svaki od njih ga tumači u skladu sa svojom pomisli. Svaku stvar možeš da vidiš sa dobre ili.sa rđave strane. Čuo sam za ovaj događaj: „U jednom manastiru koji se nalazio u naseljenoj oblasti, po tipiku su služili večernje i jutrenje u ponoć, a dolazili su i mirjani, jer je manastir bio okružen kućama koje cy malopomalo sagradili već i sasvim blizu manastira. Jednom je jedan mladi monah, početnik, zaboravio svoju keliju da zatvori i u nju je ušla neka žena. Kada je to saznao, sekiracije, brige, zlo! O, oskvrnila se kelija! Strašno, smak sveta! Uzeo je alkohola, prosuo po podu i zapalio da bi je očistio! Malo je nedostajalo da spali čitav manastir. Pod svoje kelije je spalio, ali svoju pomisao nije. A trebalo je pre svega svoju pomisao da spali, jer zlo je bilo u njegovoj pomisli. Da je imao dobru pomisao, rekao bila je žena u njegovu keliju ušla iz pobožnosti,.da bi joj bilo na dobrobit, da bi primila blagodat, kako bi se i ona u svojoj kući borila da se duhovno obogati i da slavi Boga.
Od toga kakve su pomisli nekog čoveka vidi se njegovo duhovno stanje. Ljudi donose sud o nečemu u zavisnosti od toga kakav sadržaj imaju njihove pomisli. Ako njihove pomisli ne poseduju duhovni sadržaj, donose pogrešne zaključke i drugome nanose nepravdu. Ako, na primer, čovek, koji deli milostinju noću da ga niko ne bi video, vidi nekoga kasno uveče na ulici, nikada neće pomisliti ništa rđavo o njemu. Ali ako tog čoveka vidi kasno na ulici čovek koji provodi noći u grehu, reći će: „Vidi ti nitkova, ko zna gde je proveo noć“, jer i sam ima takva iskustva. Ili ako se noću, sa gornjeg sprata, čuje dumdum, neko, ko ima dobre pomisli, reći će: „Onaj gore pravi metanije“, a sa druge strane, neko, ko nema dobre pomisli, će reći: „Celu noć igra.“ Ako se čuje muzika, onaj prvi će reći: „Kako je lepa muzika“ a onaj drugi: „Ma kakve su to pesme?“
Sećate li se kako su se suočili sa Hristom dvojica razbojnika, koji su bili raspeti zajedno sa Njim? I jedan i drugi su gledali Hrista na Krstu, zemlju kako podrhtava i ostalo. I jedan i drugi imali su pomisao! Jedan od njih, onaj sa leve strane, huljaše na Njega i reče: „Ako si ti Hristos, spasi i sebe i nas!“ (Lk 23,39) A drugi, onaj sa desne strane, reče: „A mi smo pravedno osuđeni, jer primamo po svojim djelima kao što smo zaslužili; a on nikakva zla ne učini“ (Lk 23, 41).
Ovaj se spasao, a drugi je otišao u nakao.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *