ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
BORBA PROTIV POMISLI – DOBRE I RĐAVE POMISLI
 
Dobre pomisli donose duhovno zdravlje
 
Starče, koje su osobine slabe pomisli?
 
– Šta pod tim podrazumevaš? Prvi put čujem za tako nešto.
Vi ste to spomenuli. To je kada neko ima pomisao sleva, kada pogrešno protumači nečije ponašanje…
 
– I to sam nazvao slabom pomisli?
 
Setila sam se onog koji je hteo da ostane kod vac kao vaš poslušnik, a vu ste mu rekli: „Neću da te zadržim, jer imaš slabu pomisao.“
 
– Ma, ne, nisam to tako rekao. Rekao sam: „Neću da te uzmem za poslušnika jer nisi duhovno zdrav.“ A on Me upita: „Šta znači duhovno zdravlje?“ „Nemaš dobre pomisli.“ – rekao sam mu. „Kao čovek, sigurno imam nedostataka, a kao dugogodišnji monah, sigurno imam i poneku vrlinu. Ako nemaš dobru pomisao, biće ti na štetu i moji nedostaci i moje vrline!’ Za malo dete neko može da kaže da ima slabu pomisao, zato što je nezrelo, ali ne i za odraslog čoveka.
 
A jesu li cvu odrasli ljudi zreli, starče?
 
– Neki u glavi nikada i ne sazrevaju. Kada se neko ne ponaša jednostavno, njegova pomisao se kreće ka zlu i sve prima iskrivljeno. Taj nije duhovno zdrav i ne možeš mu pomoći ni dobrim. Njega i dobro muči.
 
Ako vidimo, starče, da je neko napravio neku štetu, da li ima koristi ako tražimo da vidimo ko je za to odgovoran!
 
– Prvo se uveri da nisi, možda, ti. To je najbolje!
 
Ali, ako mi drugi daju povod da mislim da su odgovorni?
 
– A koliko si ti povoda dala drugima? Ako o tome razmišljaš na taj način, shvatićeš da grešiš što tako gledaš na stvari.
 
A kada kažemo: „Ovo je verovatno učinila ta.p ta sestra.“ Da li je i to pomisao sleva?
 
– A jesi li sigurna da je to učinila baš ta sestra?
 
Nisam, ali ona je već jednom učinila nešto slično.
 
– To je opet pomisao sleva, jer nisi sigurna. A onda, čak da je to i učinila ta sestra, ko zna kako i zašto je to učinila.
 
Ali ako vidim, starče, na primer, da sestra ima neku strast?
 
– Jesi li ti igumanija? Igumanija snosi odgovornost i zato ona treba da ispituje vaše strasti. A zašto biste vi ispitivale strasti jedna drugoj? Zar niste naučile da radite same na sebi? Ako želite da radite same na sebi, nemojte da gledate šta rade drugi oko vas, već treba da imate dobre pomisli i prema dobrim i prema rđavim osobinama koje vidite na drugima. Bez obzira na to sa kojom namerom drugi čovek nešto čini, vi imajte za njega poneku dobru pomisao. Dobra pomisao u sebi sadrži ljubav, razoružava drugog i čini da se prema tebi lepo ophodi, Sećate li se onih monahinja koje su od razbojnika mislile da je avva? Kada se to otkrilo, pomislile su da je lud Hrista radi i da se prikazuje kao razbojnik, pa su ga još više zavolele. Naposletku su spasle i njega i njegove saučssnike.[1]
A ako mi, starče, neka sestra kaže neku laž…
 
– A ako je bila prinuđena zbog tebe da kaže, neku laž, ili ako je zaboravila, pa to što ti je rekla nije bila laž? Zatraži, na primer, sestra koja poslužuje. u trpezariji, od sestre kuvarice, salatu, a ona joj kaže „nemam“ iako poslužiteljka zna da ima. Ako poslužiteljka nema dobre pomisli, reći će: „Ona laže“. Ako, međutim, ima dobre pomisli, reći će: „Jadnica, zaboravila je da ima salate, jer ima mnogo posla“, ili „čuva salatu za neku drugu priliku“. Ti nemaš duhovnog zdravlja, i zato misliš tako. Da imaš duhovnog zdravlja, i nečisto bi ti izgledalo čisto. Kao što bi gledala na plodove, isto bi tako gledala i na đubrivo, jer đubrivo je pomoglo da ti plodovi sazru.
Onaj ko ima dobre pomisli, poseduje duhovno zdravlje i rđavo preobražava u dobro. Sećam se, za vreme okupacije, ona deca koja su imala jak organizam, jela su sa apetitom komad kukuruznog hleba i pucala su od zdravlja. Sa druge strane, neka deca iz bogatih porodica, uprkos tome što su jela hleb sa maslacem, pošto nisu imala jak organizam, poboljevala su. Tako je i u duhovnom životu: Onaj ko ima dobre pomisli, čak i ako ga bez razloga udaraš, reći će: „Bog je to dopustio, kako bih iskupio svoje stare grehove. Slava Bogu!“ Sa druge strane, drugi, koji nema dobre pomisli, čak i kada hoćeš da ga miluješ, misliće da hoćeš da ga udariš, Uzmite za primer nekog pijanicu. Ako je dobar, ili će da plače, ili će da se izvinjava. Jedan pijani čovek je govorio:. „Poklanjam kofu novca onome ko mi zavidi“!
 


 
NAPOMENE:

 1. Među pripovestima o monasima iz najstarijih vremena nalazi se i ova: jedan razbojnički vođa, da bi opljačkao neki dobro snabdeveni ženski manastir, preobukao se u monaha i zatražio prenoćište. Igumanija i ostale sestre ga primiše kao velikog avvu, sa mnogo poštovanja. Okupile su se sve da od njega uzmu blagoslov, oprale su mu noge i tu vodu uzele za blagoslov. Jedna oduzeta sestra, koja se sa verom umila njome, iscelila se i pošla, na iznenađenje svih ostalih, da i ona uzme njegov blagoslov. Razbojnik, videći čudo koje se desilo, preobrazi se u sebi, pokaja se, odbaci mač koji je imao sakriven pod rasom i posle kratkog vremena i on i njegovi saučesnici postadoše monasi i proživeše pošteno i ispravno svoj monaški život.(Vidi D. Taadžg, MrjtEpiKOv, xo(ioq T’, (c)saaaA,oviKT| 1992., a. 18-24.)

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.