НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – ДОБРЕ И РЂАВЕ ПОМИСЛИ
 
Добре помисли доносе духовно здравље
 
Старче, које су особине слабе помисли?
 
– Шта под тим подразумеваш? Први пут чујем за тако нешто.
Ви сте то споменули. То је када неко има помисао слева, када погрешно протумачи нечије понашање…
 
– И то сам назвао слабом помисли?
 
Сетила сам се оног који је хтео да остане код вac као ваш послушник, а вu сте му рекли: „Нећу да те задржим, јер имаш слабу помисао.“
 
– Ма, не, нисам то тако рекао. Рекао сам: „Нећу да те узмем за послушника јер ниси духовно здрав.“ А он Ме упита: „Шта значи духовно здравље?“ „Немаш добре помисли.“ – рекао сам му. „Као човек, сигурно имам недостатака, а као дугогодишњи монах, сигурно имам и понеку врлину. Ако немаш добру помисао, биће ти на штету и моји недостаци и моје врлине!’ За мало дете неко може да каже да има слабу помисао, зато што је незрело, али не и за одраслог човека.
 
А јесу ли cвu одрасли људи зрели, старче?
 
– Неки у глави никада и не сазревају. Када се неко не понаша једноставно, његова помисао се креће ка злу и све прима искривљено. Тај није духовно здрав и не можеш му помоћи ни добрим. Њега и добро мучи.
 
Ако видимо, старче, да је неко направио неку штету, да ли има користи ако тражимо да видимо ко је за то одговоран!
 
– Прво се увери да ниси, можда, ти. То је најбоље!
 
Али, ако ми други дају повод да мислим да су одговорни?
 
– А колико си ти повода дала другима? Ако о томе размишљаш на тај начин, схватићеш да грешиш што тако гледаш на ствари.
 
А када кажемо: „Oвo је вероватно учинила та.п та сестра.“ Да ли је и то помисао слева?
 
– А јеси ли сигурна да је то учинила баш та сестра?
 
Нисам, али она је већ једном учинила нешто слично.
 
– То је опет помисао слева, јер ниси сигурна. А онда, чак да је то и учинила та сестра, ко зна како и зашто је то учинила.
 
Али ако видим, старче, на пример, да сестра има неку страст?
 
– Јеси ли ти игуманија? Игуманија сноси одговорност и зато она треба да испитује ваше страсти. А зашто бисте ви испитивале страсти једна другој? Зар нисте научиле да радите саме на себи? Ако желите да радите саме на себи, немојте да гледате шта раде други око вас, већ треба да имате добре помисли и према добрим и према рђавим особинама које видите на другима. Без обзира на то са којом намером други човек нешто чини, ви имајте за њега понеку добру помисао. Добра помисао у себи садржи љубав, разоружава другог и чини да се према теби лепо опходи, Сећате ли се оних монахиња које су од разбојника мислиле да је авва? Када се то открило, помислиле су да је луд Христа ради и да се приказује као разбојник, па су га још више заволеле. Напослетку су спасле и њега и његове саучсснике.[1]
А ако ми, старче, нека сестра каже неку лаж…
 
– А ако је била принуђена због тебе да каже, неку лаж, или ако је заборавила, па то што ти је рекла није била лаж? Затражи, на пример, сестра која послужује. у трпезарији, од сестре куварице, салату, а она јој каже „немам“ иако послужитељка зна да има. Ако послужитељка нема добре помисли, рећи ће: „Она лаже“. Ако, међутим, има добре помисли, рећи ће: „Јадница, заборавила је да има салате, јер има много посла“, или „чува салату за неку другу прилику“. Ти немаш духовног здравља, и зато мислиш тако. Да имаш духовног здравља, и нечисто би ти изгледало чисто. Као што би гледала на плодове, исто би тако гледала и на ђубриво, јер ђубриво је помогло да ти плодови сазру.
Онај ко има добре помисли, поседује духовно здравље и рђаво преображава у добро. Сећам се, за време окупације, она деца која су имала јак организам, јела су са апетитом комад кукурузног хлеба и пуцала су од здравља. Са друге стране, нека деца из богатих породица, упркос томе што су јела хлеб са маслацем, пошто нису имала јак организам, побољевала су. Тако је и у духовном животу: Онај ко има добре помисли, чак и ако га без разлога удараш, рећи ће: „Бог је то допустио, како бих искупио своје старе грехове. Слава Богу!“ Са друге стране, други, који нема добре помисли, чак и када хоћеш да га милујеш, мислиће да хоћеш да га удариш, Узмите за пример неког пијаницу. Ако је добар, или ће да плаче, или ће да се извињава. Један пијани човек је говорио:. „Поклањам кофу новца ономе ко ми завиди“!
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Међу приповестима о монасима из најстаријих времена налази се и ова: један разбојнички вођа, да би опљачкао неки добро снабдевени женски манастир, преобукао се у монаха и затражио преноћиште. Игуманија и остале сестре га примише као великог авву, са много поштовања. Окупиле су се све да од њега узму благослов, опрале су му ноге и ту воду узеле за благослов. Једна одузета сестра, која се са вером умила њоме, исцелила се и пошла, на изненађење свих осталих, да и она узме његов благослов. Разбојник, видећи чудо које се десило, преобрази се у себи, покаја се, одбаци мач који је имао сакривен под расом и после кратког времена и он и његови саучесници постадоше монаси и проживеше поштено и исправно свој монашки живот.(Види Д. Тааџг, MrjtEpiKOv, xo(ioq T’, (c)saaaA,oviKT| 1992., a. 18-24.)

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *