NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – „VARAJUĆI I VARAJUĆI SE“
 
Povratak Pravoslavlju
 
Današnji čudni svet nalazi spokojstvo u čudnim stvarima, a ne normalnim. Indiju koja se nalazi na sasvim drugom kraju sveta poznaju po njenoj magiji i odlaze onamo. Svetu Goru, koja je u njihovoj otadžbini, sasvim blizu, sa istinskim tajinskim u Hristu životom, ne poznaju! Jedan student mi je rekao da je otišao u Indiju i da je tamo ostao tri i po godine. Pokušavao je da nađe istinu u vezi sa religijama. Napokon mu reče neki Indus: „Zašto si došao ovamo? Ono što tražiš postoji u pravoslavlju. Tamo je svetlost. Idi na Svetu Goru i naći ćeš ono što tražiš.“[1] Tako se vratio u Grčku i došao na Svetu Goru.
 
Ako pravoslavni čovek, starče, priđe hinduistima, pa se potom pokaje, da li ponovo može da bude prihvaćen u okrilje pravoslavne Crkve?
 
– Za to mu je potrebno veliko pokajanje i miropomazanje. Ako poželi da se vrati u pravoslavlje i da ponovo postane član Crkve, po pravilu bi trebalo prvo da potvrdi libelom[2] da se odriče svojih pogrešnih verovanja i da ispoveda pravoslavnu veru, a potom da mu sveštenik očita molitve za povratak u istinsku veru[3] i da ga pomaže Svetim Mirom.
Gledam pojedine mlade Grke koji nisu pročitali ni jedan jedini redak iz Jevanđelja, uzmu da čitaju o bramanizmu, budizmu, čitaju Kuran i tako dalje, ili putuju u Indiju. Posle nemaju mira ni spokoja, pa se vraćaju u pravoslavlje, ali su usput pokupili gomilu mikroba. Već im je naneta šteta, pa im je teško posle da nađu istinu. Čovek mora prvo da upozna Pravoslavlje, pa posle, ako mu se ne dopadne, da ode. Ali neka ga upozna na pravi način, pa potom neka uporedi sa drugim učenjima koje čuje. Jer ako upozna pravoslavlje on može da odvoji zlato od bakra, ili da proceni od Koliko karata je zlato. U tom slučaju ne može lako da se prevari i da misli da je zlato sve što sija. U svakom slučaju, opazio sam da „samo egoističan čovek napušta pravoslavlje, pošto ga upozna. Smireni čovek nikada ga ne napušta.
 


 
NAPOMENE:

  1. Poznato je da Bog može da otkrije Svoju volju dobronamernom čoveku na mnogo raznih načina. Primer za to je Vaalamova magarica koja je progovorila da ga odvrati od postupka koji je bio protiv Božije volje. (4 Moj. 22,18-35)
  2. Libela (Xi$iXoq 6, od latinske reči libellus – mala knjiga, knjižica) predstavljalo je pisano ispovedanje vere koje se predavalo Sinodu, ili episkopu, ili kralju.
  3. Vidi: Veliki Trebnik.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *