NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – „VARAJUĆI I VARAJUĆI SE“
 
Hinduizam je napravio veliku štetu
 
Indusi, mada su inteligentan narod, mada imaju nemiran duh i mnogo srca, bave se nekakvom tobožnjom filozofijom, prevarama, lažima i magijama. Evropljane pogubljuju svojim teorijama. I vidiš, njihove vođe su uhranjeni i jaki kao bikovi a ostali tamo umiru od gladi! Dolaze i ovamo, u Grčku i zaluđuju narod nirvanom, lenstvovanjem i seobom duše… Koriste, međutim, u svojim knjigama neke odlomke iz Svetog Pisma, iz Dobrotoljublja, iz dela Svetih Otaca i tako privlače narod. U stara vremena nije moglo da se desi da pravoslavni poveruju u hinduističke teorije! Sada, kako to da kažem, čak i neki razumni ljudi podržavaju takve besmislice i daju na to sav svoj novac. Hinduizam je naneo veliku štetu.
 
Postoje li, starče, Indusi, koji su pravoslavni hrišćani?
 
– Veoma ih je malo. Ostali su još neki od Crkve koju je osnovao apostol Toma; ali su ostali zapostavljeni. Jedni su postali katolici, drugi protestanti. Danas je pravoslavnih veoma malo.
Ono što druge religije, ili sekte, predstavljaju kao „čuda“ nema nikakve veze sa čudima naše vere. Hristos od nas ište usrdnost, obzirnost i velikodušnost. Ne želi da Ga ljubimo samo zato što je svemoguć. Da je hteo, mogao je da učini nekakvo čudo, pa da smesta poveruje ceo svet. Međutim, na taj način bi ograničio slobodu čovekovu. Zato kaže: „Blaženi koji ne vidješe, a vjerovaše.“ (Jn. 20,29)
Pravoslavlje poseduje čudo i blagodat Božiju. Hinduizam ima magiju i filozofiju. Zamenjuje čudo magijom i blagodat Božiju filozofijom. Đavo guruima, magovima i drugima daje izvesne moći, zato što mu daju povoda. Tako mogu da čine neka tobožnja „čuda“, a da druge, koji ih gledaju, zadivljuju.
U momentu kada čovek vidi da onaj ko čini ta takozvana „čuda“ ne zajedničari ni na kakav način sa Hristom, treba da mu bude jasno da je sve što čini opsena đavolova, da đavo ne ume nikada da govori istinu, nego samo laže i da se podsmeva stvorenjima Božijim. Svi oni koji su dobronamerni i samo malo su se, prethodno, upoznali sa pravoslavljem, ne veruju tome, jer vide da život magova nije čist, da je naopak, dok u pravoslavlju mogu da nađu čist život i uzvišenost. Nalaze ljude koji poseduju svetost i čine istinska čuda.
U pravoslavlju dobrota je izraz ljubavi čoveka prema Bogu i prema bližnjemu. Svi drugi oblici dobrote koji se mogu sresti kod pripadnika drugih religija, varalica i ostalih, ne poseduju duhovne osobine u Hristu, već mogu da poseduju nekakve dobre ljudske osobine. Onaj ko živi ispravnim pravoslavnim životom poseduje smirenje, ljubav i daje se svom punoćom za bližnjega, žrtvuje se. A podvig, post i bdenje, opet, čini iz ljubavi prema Bogu, a ne da bi osetio neko zadovoljstvo, ili prijatnost.
Hristos je došao u svet da bi bio raspet, iz ljubavi prema Svom stvorenju. Prvo je bio raspet, a potom je vaskrsao. Veoma je nisko da neko ište duhovna zadovoljstva – druga je stvar ako mu je Hristos dao da kuša nebesku sladost. Sa druge strane, oni koji se bave, primera radi, hinduističkom filozofijom, jogom i slično, eve što čine, čine.sa ciljem da postignu nekakvo tobožnje „duhovno stanje“, nekakvu „ekstazu“, da osete nasladu ili da budu nešto više od.drugih ljudi, a da se pri tome ne zanimaju za druge.
Pretpostavimo da se jedan hinduista nađe na morskoj obali i da se prelastio meditacijom. Ako se u to vreme neko nađe u moru, u opasnosti, i doziva u pomoć, on će ostati savršeno ravnodušan, neće se ni pomeriti sa svog mesta, kako sebe ne bi lišio naslade koju oseća. Međutim, kada bi se na njegovom mestu našao pravoslavni monah u molitvi, ostavio bi brojanicu i bacio bi se u more da bi ga spasao.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *