NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – „VARAJUĆI I VARAJUĆI SE“
 
O „askezi“ hinduista[1]
 
Starče, da li hinduisti postižu izvesnu samokontrolu, zato što im u tome pomaže vežbanje joge?
 
– Vežbaju i vežbaju i šta postižu time? Pravoslavno uzdržavanje i uopšte duhovno podvizavanje, uvek pred sobom ima viši duhovni cilj, a to je svetost duše. Njihovo satanističko ovozemaljsko vežbanje služi za ulepšavanje tela, vrte rukama i nogama kao Karađoz[2] od hartije, pa dozvoljavaju.da ih nasamare neki bezumnici, da bi ih ismevali demoni. Još kao mala deca krive noge, stavljaju jednu nogu preko jednog ramena, drugu nogu preko drugog ramena i tako se mole. Vežbaju tako što satima udaraju šakom po džaku punom šljunka, sve dok ne postane toliko jaka da posle mogu njome da razbijaju kamenje i daske i tako dalje.
Ali, za sve što kažu da osećaju, imaju neko objašnjenje. Pružaju, na primer, jezik do nosa, ili ga uvrću i gutaju, pa tako nadraže jezik, osećaju nešto slatkasto i kažu: „To je nektar.“ Potom prislanjaju na uši nekakve žice i čuju „vuuu….“ muziku. Ili stiskaju oči, pa vide zvezde! Sede otvorenih očiju na suncu, pa kad ih zatvore, vide svetlost! „Evo, uspeli smo!“ kažu, „videli smo „nestvorenu svetlost“!“ A onda đavo.kaže: „A, hoćete svetlost? Daću vam ja svetlost.“ Pa im razvije maštu i posle bez stiskanja očiju i bez gledanja u sunčevu svetlost, vide svetlost. Đavo često pokušava, a da ga ne prizivamo, i nas da prevari, pa nam prikazuje svetlost i slično, ali mi mu okrećemo leđa, a šta tek biva kada ga prizivaš! Treba mu samo još i povod!
 
Znači, starče, đavo im priređuje razne predstave!
 
– Da, razvija im maštu do visokog stepena i posle ih vara. I neki naši ljudi odlaze u Indiju, Indusi ih uče da govore neke psovke na njihovom jeziku o Hristu i Presvetoj Bogorodici, o svetiteljima – neki znaju da je u pitanju huljenje, a drugi ne znaju – i bivaju posednuti. Posle počinju da govore besmislene reči. Dospevaju u jedno neprirodno stanje, a drugi, koji ih gledaju sa strane, misle da se nalaze u stanju nekakve duhovnosti! Ali, to je demonsko stanje.
 


 
NAPOMENE:

  1. Ono o čemu ovde starac govori odnosi se uglavnom na organizacije (sekte) u novije doba koje se koriste veštinama i tehnikama joge i meditacije.
  2. Karađoz je stalni lik u turskom pozorištu senki, u kome su likovi lutke od hartije (prim. prev).

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *