NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – „VARAJUĆI I VARAJUĆI SE“
 
O anastenarima[1]
 
Starče, kažu da anastenari, na praznik svetog Konstantina, gaze po užarenom ugljevlju i da se ne opeku. Šta je to?
 
– To je i demonska stvar i prevara. To što igraju držeći poneku ikonu, ili krst, jeste drskost i odricanje od vere. Udaljuje se blagodat Božija i zato im pomaže đavo. Je li moguće da im đavo posle ne pomaže? Daju mu za pravo da im pomaže!
Ali pomaže im i njihovo lukavstvo. Oni ranije pripremaju to mesto. Zapale drva od platana koja se brzo gase i ostavljaju mnogo pepela i znaju dobro kuda gaze kada igraju. Zašto ne pale hrastovinu, ili drenovinu, koji dugo gore i ostavljaju mnogo ugljenisanog žara? Neka im neko drugi pripremi vatru, pa neka onda idu da igraju!
Neko mi kaže: „Čudo! Anastenari gaze po vatri i ne opeku se.“ „Tome se čudiš?“ – rekoh mu. „Demoni se nalaze u vatri u paklu i ne opeku se godinama, vekovima. Tome treba da se čudiš, a ne onima koji malo gaze po ugljevlju i pepelu, a da se ne opeku!“
 


 
NAPOMENE:

  1. Anastenari – religijski običaj u nekim delovima Grčke, a naročito u Trakiji, vezan za praznovanje svetih Konstantina i Jelene. Tada pojedini igrači, pošto se prethodno dovedu u ekstazu, igraju bosi po užarenom ugljevlju, noseći pri tome ikone svetitelja. G. Mlaitušttj, Ae^iko Tnq Nsaq EM/nvi-k.čs, TX6aqaq, Kovipo Ae^iKoXoyiaq, A0r|va 1998., str. 173.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *