НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – „ВАРАЈУЋИ И ВАРАЈУЋИ СЕ“
 
О анастенарима[1]
 
Старче, кажу да анастенари, на празник светог Константина, газе по ужареном угљевљу и да се не опеку. Шта је то?
 
– То је и демонска ствар и превара. То што играју држећи понеку икону, или крст, јесте дрскост и одрицање од вере. Удаљује се благодат Божија и зато им помаже ђаво. Је ли могуће да им ђаво после не помаже? Дају му за право да им помаже!
Али помаже им и њихово лукавство. Они раније припремају то место. Запале дрва од платана која се брзо гасе и остављају много пепела и знају добро куда газе када играју. Зашто не пале храстовину, или дреновину, који дуго горе и остављају много угљенисаног жара? Нека им неко други припреми ватру, па нека онда иду да играју!
Неко ми каже: „Чудо! Анастенари газе по ватри и не опеку се.“ „Томе се чудиш?“ – рекох му. „Демони се налазе у ватри у паклу и не опеку се годинама, вековима. Томе треба да се чудиш, а не онима који мало газе по угљевљу и пепелу, а да се не опеку!“
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Анастенари – религијски обичај у неким деловима Грчке, а нарочито у Тракији, везан за празновање светих Константина и Јелене. Тада поједини играчи, пошто се претходно доведу у екстазу, играју боси по ужареном угљевљу, носећи при томе иконе светитеља. Г. Млаитушттј, Ae^iko Tnq Nsaq EM/nvi-к.чс, TX6aqaq, Kovipo Ae^iKoXoyiaq, A0r|va 1998., стр. 173.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *