NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Treba se paziti prelašćenih
 
Postoje dva ili tri duhovnika koji poseduju istovremeno i nešto malo blagovernosti i nešto malo pokvarenosti, pa zbunjuju narod. Sve ljude smatraju posednutima. Nikoga ne slušaju. „Ja sam sveštenik“, kažu, „znam šta radim!“ Ako vam pričaju o takvim slučajevima, odvraćajte ih od takvih sveštenika, jer nanose štetu Crkvi. Treba da kažete ljudima: „Nađite drugog duhovnika.“ Oni idu čak dotle da se koriste mojim imenom, čak i mojom fotografijom, kako bi ostavili utisak da su u vezi sa mnom.
Ovi, međutim, nisu toliko pogubni, jer ima mnogo gorih. Postoje neki potpuno nemoralni koji sirće predstavljaju kao vino. Jedan koji je završio za računovođu, pa je isprva bio negde zaposlen, sada ide naokolo po celoj severnoj Grčkoj i predstavlja se kao moj poslušnik. Kaže da sam mu dao blagodatni dar prozorljivosti i još pet-šest drugih blagodatnih darova i tako vara narod i uzima novac.
 
-Je li bar svešteno lice?
 
– Ma, ne, laik je. Video me je jednom u Dafni i sakrio se da ga ne vidim, jer je… zaista moje čedo! Na sreću, voli da popije, vonja na uzo, neki to vide, pa ih to odvraća od njega.
Koliko ima ljudi koji zloupotrebljavaju tuđu nesreću i bol i od toga prave trgovinu! Jedan je rekao jednoj obudoveloj ženi: „Jedna ruka tvoga muža nije se raspala, jer je njegovoj duši potrebna molitva.“ „I šta da radim sada?“ pita se ta sirotica, „Ma daću mu nešto novca da se pomoli za dušu moga muža.“ Pošto je od nje uzeo nešto novca, posle nekog vremena joj kaže: „Ajde, izbegli smo najveću opasnost, sada je nešto bolje…“ A ona mu, onda, opet dade novca, dade mu ponovo i tako joj je uzeo pola imetka, samo da njen muž nađe pokoj!
Postoje i prelašćeni koji krste bolesne ljude, mrmljajući nešto, pa im je, kao, od toga bolje. Podsmevaju se tako ljudima, a ovi se ne ispovedaju, ne dovode sveštenika da im vrši osvećenje jeleja, ili da im očita molitvu, nego idu kod ovih. Dok su se okrenuli, dali su brdo novca. Ispričali su mi da su u jednom selu bila dvojica varalica koji su sarađivali među sobom! … Tako, na primer, izazove đavo nekom njihovom komšiji jaku glavobolju, i ode kod prvog varalice i kaže mu: „Taj i taj ima jaku glavobolju iz tog i tog razloga.“ U nekoj zgodnoj prilici kaže komšiji varalica: „Ja znam zašto te boli glava“, i odmah mu otkrije razlog. „Istina je, kako si otkrio!“ – kaže komšija, „pa šta sada treba da činim, da mi prođe?“ „Idi kod tog i tog“, kaže mu i pošalje ga kod drugog prelašćenog. Vidite li kako je to đavo lepo smislio, da bi ljude držao u prelesti? Namestio je dvojicu prelašćenih da sarađuju: jedan „postavlja dijagnozu“ a drugi, kao, „isceljuje“,Tako udaljava ljude od Crkve.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *