NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Prelest i ludilo
 
Da li je, starče, čovek zapao u prelest u isto vreme i lud?
 
– Ne uvek. Jedno je prelest, a drugo je ludilo. Jedni se samo preleste, a drugi se preleste, ali ni razum im nije u redu. Upoznao sam jednog monaha na Svetoj Gori koji nije slušao nikoga. Otišao je iz svog manastira i lutao po Svetoj Gori. Četiri-pet puta je odlazio, navodno, da se podvizava, a ja sam mu savetovao da se vrati.u svoj manastir. Naposletku je kupio jednu kolibu[1] i živeo sam. Posle sedam meseci dođe kod mene. „Vrati se“, rekoh mu, „u svoj manastir.“ „Sada sam dobio otpust od svog manastira: ne primaju me više tamo.“ „Pazi, dobro pazi“, rekoh mu, „bar gledaj da se vežeš za nekoga starca, da bi bio u poslušanju, da ne živiš po svojoj volji.“ „Biću u poslušanju volji Božijoj.“ Kaže. „Ustaj, idi u manastir.“ Povičem na njega. „Zar ja, pustinjak, da se sada vratim? Idi ti“, kaže, „neću da idem sam.“
„Ako hoćeš da idem sa tobom, učiniću to od sveg srca“, kažem. „Slušaj, ako ti je dosadilo tihovanje i hoćeš da ideš.u manastir, idi.“ Kada sam video da se ponaša tako drsko, ostavio sam ga. Posle nekog vremena sam saznao da je postao đavoiman, ali i da je poludeo. Đavo mu se pojavio predstavljajući se kao Bogorodica i rekao mu: „Čedo moje, ako padneš, dođi mi na poklonjenje i daću ti sedam blagodatnih darova Svetoga Duha…“ A on je pomislio: „Dobiću sada sedam blagodatnih darova i sve ću ih oboriti s nogu“ i pada, klanja mu se. Čim se poklonio, đavo ga zgrabi i posedne ga. Ali tom prilikom mu se i razum pomutio. Pođe potom u Sveštenu Opštinu[2] da bi postao protoepistat! Zaključao je unutra sve oce koji su se tamo zatekli, zgrabio štap protoepistatov i počeo sav naduven od ponosa da silazi niz stepenice. Gledaju ostali oci spolja drugog protoepistata kako silazi!… Pratili su ga da ih ne primeti, ulučili zgodnu priliku, uhvatili ga, stavili u džip i odvezli ga u psihijatrijsku bolnicu. Sada ga je demon napustio, ali je i dalje lud.
 
A zar, starče, čovek zapao u prelest, nije istovremeno i posednut demonima?
 
A nego šta je? Može imati u sebi čak i više demona, nego onaj koji je samo posednut. Međutim, jedno je prelest, a drugo je posednutost.
 


 
NAPOMENE:

  1. Koliba sadrži dve-tri kelije i mali hram i pripada jednom od dvadeset manastira na Svetoj Gori.
  2. Zgrada u Kareji, administrativnom centru Atosa, gde se nalazi „Sveštena Opština“, upravni organ Svete Gore. Nju čini dvadeset članova, predstavnika dvadeset manastira. Predstavnici se biraju svake godine.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *