ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Snovi su obmana
 
Starče, muče me ružni snovi…
 
– Kada sanjaš ružan san, nikada nemoj da ispituješ šta si to u snu videla, kako si videla, ako si nevina, da li si nevina, koliko si kriva. Kada ne može da ti naudi danju, kušač dolazi noću. Dopušta ponekad Bog da nas napada u snu, kako bismo videli da stari čovek još nije umro; Ponekad, pak, neprijatelj se približava čoveku u snu i prikazuje mu razne snove, da bi se brinuo kada se probudi. Zato nemoj uopšte snovima da pridaješ značaja. Prekrsti se, oseni krsnim znakom i jastuk, stavi krst i dvetri ikone na njega i moli se pre nego što zaspiš. Što više značaja pridaješ, to više dolazi neprijatelj da te napada. To se ne dešava samo odraslima, već i deci. Čak i maloj deci, uprkos tome što su anđelčići, neprijatelj dolazi da ih plaši kada spavaju, bude se uplašena i sva uplakana trče u majčin zagrljaj. Inače im dolaze anđeli, pa se u snu smeše i bude se od velike radosti. Prema tome, snovi koje donosi kušač su spoljašnji uticaji neprijatelja na čoveka kada spava.
 
A šta je to, starče, kada osećaš nekakvu težinu kada spavaš?
 
– Ponekad se to dešava čoveku u nekakvoj mučnoj situaciji koju čovek preživljava tokom dana, ili ako je preživeo nekakav strah i slično. Prirodno sve to može da iskoristi i kušač, kako bi smutio čoveka. Često imaš tako lak san, da misliš da si budan i da se moliš, kako bi i odagnao težinu od koje jedva dišeš.
Ponekad đavo može da uzme obličje nekog čoveka ili svetitelja, pa se prikaže nekome u snu. Jednom se nekom bolesniku prikazao u liku svetog Arsenija, pa mu je rekao: „Ja sam sveti Arsenije. Došao sam da ti kažem da ćeš umreti. Čuješ li? Umrećeš.“ Čovek se uplaši. Svetitelj nikada tako ne govori čoveku. Ako se desi da će neki bolesnik stvarno umreti, pa mu se prikaže svetitelj da mu to kaže, reći će mu to na lep način: „Bog je video koliko se mučiš, zato će te uzeti sa ovoga sveta. Pripremi se.“ Neće mu reći: „Čuješ li? Umrećeš!“
 
A kada, starče, neko viče u snu?
 
– To je bolje od toga se budi… Mnogi snovi potiču od mučnih situacija. Kada se čovek zbog nečega nervira, ili je umoran, sve se to u njemu sukobljava i on to sanja. Često, kada se tokom dana susrećem sa mnogo problema drugih ljudi, govorim u snu i svađam se sa nekim: „Bre, bezbožniče“, vičem, „kako si bezosećajan!“ I toliko vičem, da se od toga probudim.
 
Može li neko, starče, na osnovu sna, da predvidi da će nešto da mu se dogodi?
 
– Ne, nemojte pridavati nikakvog značaja snovima. Bilo da su prijatni, ili neprijatni, snovima ne treba niko da veruje, jer uvek postoji mogućnost prelesti. Devedeset pet posto snova su obmana. Zato Sveti Oci kažu da ne treba da im pridajemo nikakvu važnost.
Veoma malo snova je od Boga, ali da bi neko protumačio i takve snove, treba da poseduje čistotu i druge preduslove, kao Josif (1 Moj. 37, 5-11) i Danilo koji su imali blagodatni dar od Boga. „Reći ću ti“, reče Danilo Navuhodonosoru, „kakav san si usnio i šta znači.“ (Dan. 2, 2546) Ali do koje duhovne visine je on dospeo! Bio je među lavovima i, uprkos tome što su lavovi bili gladni, nisu mu naudili (Dan. 6, 16 i dalje). Avakum mu je odneo hranu, a on reče: „Setio me se Bog?“[1] Kad se Bog ne bi setio Proroka Danila, koga bi se, onda, setio?
 
Neki ljudi, starče, nemaju snova.
 
– Bolje je što ih nemaju! Ne troše ni za putne karte, ni na benzin! U snovima u jednom trenutku vidiš nešto što bi, u stvarnosti, trajalo satima, danima, jer u snovima ne postoji vreme. Evo, tako čovek može da razume ono što kaže Psalmopojac: „Jer je hiljada godina pred očima Tvojima kao dan jučerašnji kada mine…“ (Psal. 90, 4)
 


 
NAPOMENE:

 1. Dan. (iz Grčkih knjiga Septuaginte).

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.