NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Snovi su obmana
 
Starče, muče me ružni snovi…
 
– Kada sanjaš ružan san, nikada nemoj da ispituješ šta si to u snu videla, kako si videla, ako si nevina, da li si nevina, koliko si kriva. Kada ne može da ti naudi danju, kušač dolazi noću. Dopušta ponekad Bog da nas napada u snu, kako bismo videli da stari čovek još nije umro; Ponekad, pak, neprijatelj se približava čoveku u snu i prikazuje mu razne snove, da bi se brinuo kada se probudi. Zato nemoj uopšte snovima da pridaješ značaja. Prekrsti se, oseni krsnim znakom i jastuk, stavi krst i dvetri ikone na njega i moli se pre nego što zaspiš. Što više značaja pridaješ, to više dolazi neprijatelj da te napada. To se ne dešava samo odraslima, već i deci. Čak i maloj deci, uprkos tome što su anđelčići, neprijatelj dolazi da ih plaši kada spavaju, bude se uplašena i sva uplakana trče u majčin zagrljaj. Inače im dolaze anđeli, pa se u snu smeše i bude se od velike radosti. Prema tome, snovi koje donosi kušač su spoljašnji uticaji neprijatelja na čoveka kada spava.
 
A šta je to, starče, kada osećaš nekakvu težinu kada spavaš?
 
– Ponekad se to dešava čoveku u nekakvoj mučnoj situaciji koju čovek preživljava tokom dana, ili ako je preživeo nekakav strah i slično. Prirodno sve to može da iskoristi i kušač, kako bi smutio čoveka. Često imaš tako lak san, da misliš da si budan i da se moliš, kako bi i odagnao težinu od koje jedva dišeš.
Ponekad đavo može da uzme obličje nekog čoveka ili svetitelja, pa se prikaže nekome u snu. Jednom se nekom bolesniku prikazao u liku svetog Arsenija, pa mu je rekao: „Ja sam sveti Arsenije. Došao sam da ti kažem da ćeš umreti. Čuješ li? Umrećeš.“ Čovek se uplaši. Svetitelj nikada tako ne govori čoveku. Ako se desi da će neki bolesnik stvarno umreti, pa mu se prikaže svetitelj da mu to kaže, reći će mu to na lep način: „Bog je video koliko se mučiš, zato će te uzeti sa ovoga sveta. Pripremi se.“ Neće mu reći: „Čuješ li? Umrećeš!“
 
A kada, starče, neko viče u snu?
 
– To je bolje od toga se budi… Mnogi snovi potiču od mučnih situacija. Kada se čovek zbog nečega nervira, ili je umoran, sve se to u njemu sukobljava i on to sanja. Često, kada se tokom dana susrećem sa mnogo problema drugih ljudi, govorim u snu i svađam se sa nekim: „Bre, bezbožniče“, vičem, „kako si bezosećajan!“ I toliko vičem, da se od toga probudim.
 
Može li neko, starče, na osnovu sna, da predvidi da će nešto da mu se dogodi?
 
– Ne, nemojte pridavati nikakvog značaja snovima. Bilo da su prijatni, ili neprijatni, snovima ne treba niko da veruje, jer uvek postoji mogućnost prelesti. Devedeset pet posto snova su obmana. Zato Sveti Oci kažu da ne treba da im pridajemo nikakvu važnost.
Veoma malo snova je od Boga, ali da bi neko protumačio i takve snove, treba da poseduje čistotu i druge preduslove, kao Josif (1 Moj. 37, 5-11) i Danilo koji su imali blagodatni dar od Boga. „Reći ću ti“, reče Danilo Navuhodonosoru, „kakav san si usnio i šta znači.“ (Dan. 2, 2546) Ali do koje duhovne visine je on dospeo! Bio je među lavovima i, uprkos tome što su lavovi bili gladni, nisu mu naudili (Dan. 6, 16 i dalje). Avakum mu je odneo hranu, a on reče: „Setio me se Bog?“[1] Kad se Bog ne bi setio Proroka Danila, koga bi se, onda, setio?
 
Neki ljudi, starče, nemaju snova.
 
– Bolje je što ih nemaju! Ne troše ni za putne karte, ni na benzin! U snovima u jednom trenutku vidiš nešto što bi, u stvarnosti, trajalo satima, danima, jer u snovima ne postoji vreme. Evo, tako čovek može da razume ono što kaže Psalmopojac: „Jer je hiljada godina pred očima Tvojima kao dan jučerašnji kada mine…“ (Psal. 90, 4)
 


 
NAPOMENE:

  1. Dan. (iz Grčkih knjiga Septuaginte).

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *