NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Čuvati se maštanja
 
Starče, rekli ste da za vreme molitve treba da izbegavamo da u umu stvaramo razne slike iz života Hristovog i tako dalje. Zašto?
 
– Da nas đavo kroz maštanje ne bi odveo u prelest. Mašta je dobra, ona je velika sila, ako se pažljivo koriste njene mogućnosti. Neki ljudi mogu, na primer, da vide neko mesto i posle godinu dana da ga se sećaju tačno kako izgleda i da ga naslikaju. To je sposobnost koju Bog daje čoveku, ali đavo je zloupotrebljava. Oni koji su u prelesti, što god vide, ili čitaju, zamišljaju kako žele i posle veruju da je ta slika iz mašte stvarnost. Kako bi im se pomoglo, treba ih dugo pratiti, jer ih, jadnike, đavo neprestano izvrgava ruglu.
Zato onaj ko po prirodi ima bogatu maštu, treba da se zamisli, kada mu kažu da ne misli ispravno i da svoju pomisao stavi pod znake pitanja. Upoznao sam jednu prostodušnu ženu, koja se neprestano molila i iskala od Hrista da Ga vidi ovde u ovom životu, kad već neće moći da ga vidi, kako je govorila, u drugom životu. Hristos joj se, zaista, prikazao u vreme Božanskog Pričešća u svetom Putiru kao mladenac, a potom je nestao i tako je ona mogla da se pričesti. Posle tog događaja, đavo je počeo da je vara nametnuvši joj pomisao da ona sada predstavlja nešto važno. Otada ju je varao maštom, puštajući joj neprestano filmove. Kada sam jednom izašao u svet, zatekao sam je u jednoj kući i slušao njene priče koje je pričala ljudima i ženama koji su se tamo okupili. Uplašio sam je da ću je navesti na neku pomisao. Jedino rešenje bilo je da je dobro isprašim pred svima, kako bi za njenu prelest svi saznali i da se tako smiri.
 
Je li to bila njena fantazija?
 
– Fantazija i prelest.
 
Starče, zašto nije govorila svome duhovniku?
 
– Znaš li šta se tu događa? Satana ih ismeva kroz ono što vide, ne razmišljaju o tome i ne misle da o tome treba da govore svom duhovniku. Kako je vešt satana! Užasno!
Ako čovek ne pazi na svoju maštu, kušač može da zloupotrebi još i jednu prostu, prirodnu činjenicu kako bi ga doveo u prelest. Kada bih u manastiru Stomi zimus čitao večernju molitvu, upalio bih peć. Žene, koje bi se ponekad popele u manastir, primetile su da ikona Presvete Bogorodice na ikonostasu u vreme večernje molitve pucketa (iz nje se čulo nešto kao: „krckrc“) – ja to nisam primetio – i govorile su jedna drugoj: „Kada monah čita molitvu, ikona Presvete Bogorodice pucketa.“ Kada sam to čuo, rekoh: „Hajde da vidim tu ikonu koja pucketa.“ Ne zato što ne verujem u božanske događaje; verujem da se Bogorodica pojavljuje i da govori i da je vide svi oni koji su osenjeni blagodaću Božijom, ali čovek mora da bude oprezan. Popnem se, dakle, na jednu stolicu i pogledam. Šta se dešavalo? Ikona je bila stara i imala je lajsnice od kuvanog drveta. Kada bi se peć ugrejala, zagrevale bi se lajsnice i kako su se širile, proizvodile su zvuke kao pucketanje, ili krckanje. Ukucao sam ekserčić i taj zvuk je prestao. Posle sam pitao žene: „Da li se sada nešto čuje?“ „Ne“, rekoše mi. „Eto, ne obraćajte pažnju na to.“ Rekoh im. Treba biti oprezan, jer ako se malo po malo pothranjuje takva fantazija, ceo život čovekov prođe uzalud.
 
Starče, kako čovek može da napravi razliku da li je neki događaj od Boga ili od đavola?
 
To se vidi. Ako nije od Boga, đavo čoveku nameće pomisli gordosti. Zatim, sve što čini đavo je krupno i stiže do hule na Boga. Jednom je u kolibu došao jedan posednuti. Rekao sam mu neke stvari i pomogao sam mu. Znate li šta mi je rekao? „Prvi put to čujem! To nisam ni u Jevanđelju pročitao!“ Kao da mi je rekao: „To si rekao bolje od Hrista.“ Shvataš li šta čini đavo, kako bi ti nametnuo gordu pomisao? U svakom slučaju, ako čovek ne razume da ništa ne može da učini svojom silom, već, što god činio, čini silom Hristovom, makar isterao hiljade demona iz posednutih, opet ne čini ništa.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *