ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Čuvati se maštanja
 
Starče, rekli ste da za vreme molitve treba da izbegavamo da u umu stvaramo razne slike iz života Hristovog i tako dalje. Zašto?
 
– Da nas đavo kroz maštanje ne bi odveo u prelest. Mašta je dobra, ona je velika sila, ako se pažljivo koriste njene mogućnosti. Neki ljudi mogu, na primer, da vide neko mesto i posle godinu dana da ga se sećaju tačno kako izgleda i da ga naslikaju. To je sposobnost koju Bog daje čoveku, ali đavo je zloupotrebljava. Oni koji su u prelesti, što god vide, ili čitaju, zamišljaju kako žele i posle veruju da je ta slika iz mašte stvarnost. Kako bi im se pomoglo, treba ih dugo pratiti, jer ih, jadnike, đavo neprestano izvrgava ruglu.
Zato onaj ko po prirodi ima bogatu maštu, treba da se zamisli, kada mu kažu da ne misli ispravno i da svoju pomisao stavi pod znake pitanja. Upoznao sam jednu prostodušnu ženu, koja se neprestano molila i iskala od Hrista da Ga vidi ovde u ovom životu, kad već neće moći da ga vidi, kako je govorila, u drugom životu. Hristos joj se, zaista, prikazao u vreme Božanskog Pričešća u svetom Putiru kao mladenac, a potom je nestao i tako je ona mogla da se pričesti. Posle tog događaja, đavo je počeo da je vara nametnuvši joj pomisao da ona sada predstavlja nešto važno. Otada ju je varao maštom, puštajući joj neprestano filmove. Kada sam jednom izašao u svet, zatekao sam je u jednoj kući i slušao njene priče koje je pričala ljudima i ženama koji su se tamo okupili. Uplašio sam je da ću je navesti na neku pomisao. Jedino rešenje bilo je da je dobro isprašim pred svima, kako bi za njenu prelest svi saznali i da se tako smiri.
 
Je li to bila njena fantazija?
 
– Fantazija i prelest.
 
Starče, zašto nije govorila svome duhovniku?
 
– Znaš li šta se tu događa? Satana ih ismeva kroz ono što vide, ne razmišljaju o tome i ne misle da o tome treba da govore svom duhovniku. Kako je vešt satana! Užasno!
Ako čovek ne pazi na svoju maštu, kušač može da zloupotrebi još i jednu prostu, prirodnu činjenicu kako bi ga doveo u prelest. Kada bih u manastiru Stomi zimus čitao večernju molitvu, upalio bih peć. Žene, koje bi se ponekad popele u manastir, primetile su da ikona Presvete Bogorodice na ikonostasu u vreme večernje molitve pucketa (iz nje se čulo nešto kao: „krckrc“) – ja to nisam primetio – i govorile su jedna drugoj: „Kada monah čita molitvu, ikona Presvete Bogorodice pucketa.“ Kada sam to čuo, rekoh: „Hajde da vidim tu ikonu koja pucketa.“ Ne zato što ne verujem u božanske događaje; verujem da se Bogorodica pojavljuje i da govori i da je vide svi oni koji su osenjeni blagodaću Božijom, ali čovek mora da bude oprezan. Popnem se, dakle, na jednu stolicu i pogledam. Šta se dešavalo? Ikona je bila stara i imala je lajsnice od kuvanog drveta. Kada bi se peć ugrejala, zagrevale bi se lajsnice i kako su se širile, proizvodile su zvuke kao pucketanje, ili krckanje. Ukucao sam ekserčić i taj zvuk je prestao. Posle sam pitao žene: „Da li se sada nešto čuje?“ „Ne“, rekoše mi. „Eto, ne obraćajte pažnju na to.“ Rekoh im. Treba biti oprezan, jer ako se malo po malo pothranjuje takva fantazija, ceo život čovekov prođe uzalud.
 
Starče, kako čovek može da napravi razliku da li je neki događaj od Boga ili od đavola?
 
To se vidi. Ako nije od Boga, đavo čoveku nameće pomisli gordosti. Zatim, sve što čini đavo je krupno i stiže do hule na Boga. Jednom je u kolibu došao jedan posednuti. Rekao sam mu neke stvari i pomogao sam mu. Znate li šta mi je rekao? „Prvi put to čujem! To nisam ni u Jevanđelju pročitao!“ Kao da mi je rekao: „To si rekao bolje od Hrista.“ Shvataš li šta čini đavo, kako bi ti nametnuo gordu pomisao? U svakom slučaju, ako čovek ne razume da ništa ne može da učini svojom silom, već, što god činio, čini silom Hristovom, makar isterao hiljade demona iz posednutih, opet ne čini ništa.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *