NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Podvig i prelest
 
Starče, bojim se prelesti.
 
– Tako i treba. Onaj ko se plaši prelesti, ne upada u nju, jer je pažljiv i govori sve svoje pomisli. Ne krije ništa i tako dobija pomoć.
 
Starče, šta je sklonost ka prelesti?
 
– Sklonost ka prelesti je da imaš predstavu da si nešto i da drugima pokazuješ da nešto činiš! Da misliš da si dostigla do visokog stepena duhovnosti, zato što se, na primer, podvizavaš u nečemu, a da drugi još ni pojma nemaju šta je duhovnost, pa se zbog toga gordo ponašaš. Da neko samoga sebe iz egoizma prisiljava na neki podvig, kako bi dostigao stepen duhovnosti svetitelja i da mu se drugi dive, e, to je početak prelesti. Nekome sam jednom rekao: „Vodi računa da ne upadneš u prelest, jer nisi na dobrom putu.“ „Neću upasti u prelest“, kaže, „ni meso ne jedem.“ A ne ispoveda se. Pred ikonom govori svoje grehe. „Jesi li ti pravoslavne vere ili si protestant?“ Pitam ga. Gde si našao da to tako piše?“ „Zašto?“ Pita on. „Zar me Hristos ne čuje?“ Slušaj samo!
 
– Starče, da li telesni podvig pomaže u borbi protiv strasti?
 
Ako se čovek podvizava sa tom namerom, pomaže. Telo se smiruje i potčinjava se duhu. Međutim, suvo podvizavanje[1] stvara iluziju, jer neguje duševne strasti, pothranjuje gordost i uzdanje u samoga sebe i vodi pravo u prelest. Tada čovek zaključi da duhovno napreduje kroz suvo podvizavanje. „Ja radim to i to, dok onaj hramlje. Dostigao sam onog svetitelja, premašio sam onog drugog“, pa hajde, udri po postu i bdenju. Sve je, međutim, uzalud, jer ništa ne čini sa namerom da odseče strasti, nego da zadovolji svoj egoizam. Poznavao sam jednog monaha koji se podvizavao iz gordosti, a pomisao mu je govorila da je on veliki podvižnik. Potpuno je propao: nije uzimao hranu, nije se uopšte prao i boravio u smradu i prljavštini.,. Odeća mu se skorila od prljavštine. Uzeo sam je da je operem, ali nije bilo šta da se pere. Sve je istrulelo. Jednom mi reče: „Prevazišao sam svetog Jovana Kalivita.“ „Bre“, kažem ja njemu, „zar je prepodobni Jovan Kalivit postao svetitelj od prljavštine?“
Posle nekoliko dana, kada je ponovo došao, kaže: „Prepodobnog Maksima Palikolibu sam prevazišao.“ „A kako si ga to prevazišao?“ Pitam. „Evo, celu sam Svetu Goru obigrao.“ „Bre, prepodobni Maksim“, kažem mu, „postao je nadmaterijalan i leteo je, a nije obigravao kao ti.“ Počeo je da daje parastos samome sebi i govorio, sa svojom pomisli: „Sada sam u paklu.“ Posle nekog vremena, kao da bi se smirio, počeo je da govori: „Sada sam đavo, satana i idem da okupim sledbenike“.
Dakle, završio je u prelesti.
 


 
NAPOMENE:

  1. Starac suvim podvizavanjem smatra podvizavanje koje je samo sebi svrha i ne koristi se kao sredstvo za očišćenje srca i usavršavanje u Hristu.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *