NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – STRAŠNA PRELEST
 
Posednuti prolaze kroz muke
 
U svakom slučaju, mnogo su nesrećni svi posednuti, jer bivaju poniženi, ali i mučeni od đavola! Jednom sam u manastiru Stavronikita sreo nekog mladića od dvadeset tri godine koji je bio posednut. Bio je kost i koža. Bila je hladna zima, u hramu je bila peć, a on je imao na sebi košulju kratkih rukava i sedeo kod ulaza. Nisam mogao da izdržim, pa mu dadoh da obuče nešto vuneno. „Obuci to“, rekoh mu, „nije ti hladno?“ „Ma otkud hladno, oče“, reče mi, „sav gorim.“ Eto, to je pakao.
Mnogim posednutima ako su po svojoj prirodi osetljivi, đavo čak kaže da se neće spasti, pa ih navede da izvrše samoubistvo. Užasno! To nije sitnica! Poznavao sam jednog posednutog koji je, jadnik, već i ocima bio dosadio. Pođe da mu očitaju egzorcizme, a oni ga oteraju. Posle mu je đavo za mene govorio: „Nemoj ni kod ovoga da ideš, ni on te neće primiti“ pa ga gurne u očajanje. A evo šta je đavo učinio jednom drugom, koji je, blagodareći svetom Arseniju, ozdravio: došao je ovamo da se pokloni moštima svetog Arsenija, ali je manastir bio zatvoren. Onda mu se pojavi đavo u obličju svetog Arsenija i reče mu: „Da nisi nikada više nogom ovamo stupio, ne želim te ovde ni ja, ni otac Pajsije.“ I tako ga otera. Razumeš li? Posle je počeo da psuje i svetitelja i mene. Dobro, mene i treba psovati, ali svetitelja! A onda nesrećnik dobi još jednog demona. Ako se neko samo drsko ponaša, od njega se udaljava blagodat Božija, a kamoli ako psuje svetitelje. Došao je u kolibu i počeo da viče: „Šta sam ti učinio, pa nećeš da me primiš? Zašto ni ti nećeš da mi pomogneš? Zašto želiš da se mučim?“ A ja mu kažem: „Dušo hrišćanska, to je tebe đavo oterao. To nije bio svetitelj. Svetitelj nikoga ne tera“, ali on neće ni da čuje. Verovao je svojoj pomisli. Znate li kroz kakvu nesreću, kroz kakve muke prolaze svakoga dana ti jadnici?
Ali mnogi posednuti se muče da bi se neki drugi opametili. Jer kada ih vide koliko se oni muče, zamisle se, prizovu se pameti i kaju se. Nemojte misliti da su posednuti najgrešniji. Dopušta, međutim, Bog da ih posednu demoni. A kada se ponize i smire, iskupe se za grehe, dobiju i nagraDu, ali dobiju pomoć i svi oni koji ih gledaju kako se muče.
Neko, razume se, može reći da ima ljudi koji počine gomilu grehova, a ipak ne budu posednuti. Zašto je to tako? Kada je čovek dostigao takav stepen neosetljivosti i toliko otvrdnuo, onda ga ne napadaju demoni, jer Bog vidi da mu se ne može tako pomoći. Treba da znamo da je i demonski napad, na neki način, dar Božiji grešnom čoveku, kako bi se smirio, pokajao i tako spasao.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *