ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – O ĐAVOIMANIM LJUDIMA
 
O egzorcizmima (molitvama za izagnanje demona)
 
Danas su, starče, doveli jednu đavoimanu i molili nas da kažemo svešteniku da joj očita molitvu. Šta bi trebalo da radimo?
 
– U takvom slučaju, najbolje bi bilo da kažete da o tome treba da se dogovori njen duhovnik. Jer, da bi u njoj bio đavo, to znači da je ili ona počinila greh, ili njeni roditelji, pa su dali đavolu za pravo, jer greh dovodi đavola. Ako se ne pokaju i ne ispovede, greh ne biva oprošten, pa prema tome ne odlazi ni đavo. Ili je, možda, iz nekog drugog razloga Bog dopustio da u nju uđe đavo.
 
Da li se, starče, posednutima može pomoći egzorcizmima?
 
– Zavisi. Egzorcizmi pomažu, kada se čitaju nekom malom posednutom detetu koje nije dalo đavolu nikakav povod i ne zna ništa o ispovedanju, ili odraslom čoveku koji je izgubio razum, pa ne može da se ispovedi. Kada je pri zdravoj pameti, posednutom prvo mora da se pomogne da pronađe u čemu je sagrešio, da se pokaje, da se ispovedi i posle toga, ako se pokaže potrebno, da mu se očitaju egzorcizmi. Ponekad samo od molitve za oproštaj grehova može demon da ode.
Neki sveštenici okupe i one koji imaju u sebi demone i druge koji imaju neke druge bolesti, pa im svima zajedno čitaju egzorcizme. Jedan čovek je imao Parkinsonovu bolest, a čitali su mu egzorcizme. Evo, i danas su doveli su jednog starijeg čoveka za koga rekoše da je posednut. Ne može da kontroliše pokrete leve ruke, a povremeno dobija i napade. „Otkada si takav?“ Pitam ga. „Odmalena“ kaže on. Posumnjao sam. Primetio sam da je njegova glava, sa leve strane, bila malo izobličena. Pri rođenju je, izgleda, pretrpeo oštećenje i posle toga je imao problema. Da čovek trpi tolike muke i još da kažu za njega da je posednut, da mu čitaju egzorcizme, „izlazi, nečisti duše…“ da narodu služi za podsmeh! To je strašno! Koliko je samo dece koju smatraju posednutom! Doveli su mi momka od dvadeset pet godina i rekli za njega da je đavoiman. Dao sam mu da pije svetu vodicu i, jadnik, nije imao nikakvu reakciju. „Šta se desilo sa momkom?“ pitam njegovog oca. – „Otkada ga je to snašlo?“ „Od njegove šeste godine“, kaže njegov otac. „Tada su njegovog dedu doneli u radnju ubijenog i dete je postalo takvo čim ga je videlo.“ Siroto dete je pretrpelo nervni slom. Kad bi se to dogodilo odraslom čoveku, moglo bi isto da ga snađe, a kamoli malo dete! I hajde, sada, misle da je posednut!
 
Starče, da li se i egzorcizmi čitaju umno?
 
– Bolje je tako. Osnovno je da se egzorcizmi čitaju sa bolom, smireno, a ne sa gordošću. Kada sveštenici naglas izgovaraju „izlazi, nečisti duše“ đavo podivlja, pobesni, koristi se egoizmom posednutog i može da mu kaže: „Eto, vidi, pravi ruglo od tebe pred svetom: raspali po tom popu“, a onda posednuti počinje da udara sveštenika. Tako ne ode demon, nego ode sveštenik i njegova molitva… Jednom jedan sveštenik reče nekom đavoimanom: „Naređujem ti, nečisti duše, da izađeš iz ovog čoveka!“ „E, baš zato ja neću da izađem…“, kaže mu đavo kroz usta đavoimanog. Pa, de, kaži, onda, da demoni ne čuju!
Ali i rođaci posednutoga ne treba da pričaju drugima da pozivaju sveštenika radi čitanja egzorcizama. Bolje je da kažu da pozivaju sveštenika da očita molitvu, a on neka tiho čita egzorcizme.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *