НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – О ЂАВОИМАНИМ ЉУДИМА
 
О егзорцизмима (молитвама за изагнање демона)
 
Данас су, старче, довели једну ђавоиману и молили нас да кажемо свештенику да јој очита молитву. Шта би требало да радимо?
 
– У таквом случају, најбоље би било да кажете да о томе треба да се договори њен духовник. Јер, да би у њој био ђаво, то значи да је или она починила грех, или њени родитељи, па су дали ђаволу за право, јер грех доводи ђавола. Ако се не покају и не исповеде, грех не бива опроштен, па према томе не одлази ни ђаво. Или је, можда, из неког другог разлога Бог допустио да у њу уђе ђаво.
 
Да ли се, старче, поседнутима може помоћи егзорцизмима?
 
– Зависи. Егзорцизми помажу, када се читају неком малом поседнутом детету које није дало ђаволу никакав повод и не зна ништа о исповедању, или одраслом човеку који је изгубио разум, па не може да се исповеди. Када је при здравој памети, поседнутом прво мора да се помогне да пронађе у чему је сагрешио, да се покаје, да се исповеди и после тога, ако се покаже потребно, да му се очитају егзорцизми. Понекад само од молитве за опроштај грехова може демон да оде.
Неки свештеници окупе и оне који имају у себи демоне и друге који имају неке друге болести, па им свима заједно читају егзорцизме. Један човек је имао Паркинсонову болест, а читали су му егзорцизме. Ево, и данас су довели су једног старијег човека за кога рекоше да је поседнут. Не може да контролише покрете леве руке, а повремено добија и нападе. „Откада си такав?“ Питам га. „Одмалена“ каже он. Посумњао сам. Приметио сам да је његова глава, са леве стране, била мало изобличена. При рођењу је, изгледа, претрпео оштећење и после тога је имао проблема. Да човек трпи толике муке и још да кажу за њега да је поседнут, да му читају егзорцизме, „излази, нечисти душе…“ да народу служи за подсмех! То је страшно! Колико је само деце коју сматрају поседнутом! Довели су ми момка од двадесет пет година и рекли за њега да је ђавоиман. Дао сам му да пије свету водицу и, јадник, није имао никакву реакцију. „Шта се десило са момком?“ питам његовог оца. – „Откада га је то снашло?“ „Од његове шесте године“, каже његов отац. „Тада су његовог деду донели у радњу убијеног и дете је постало такво чим га је видело.“ Сирото дете је претрпело нервни слом. Кад би се то догодило одраслом човеку, могло би исто да га снађе, а камоли мало дете! И хајде, сада, мисле да је поседнут!
 
Старче, да ли се и егзорцизми читају умно?
 
– Боље је тако. Основно је да се егзорцизми читају са болом, смирено, а не са гордошћу. Када свештеници наглас изговарају „излази, нечисти душе“ ђаво подивља, побесни, користи се егоизмом поседнутог и може да му каже: „Ето, види, прави ругло од тебе пред светом: распали по том попу“, а онда поседнути почиње да удара свештеника. Тако не оде демон, него оде свештеник и његова молитва… Једном један свештеник рече неком ђавоиманом: „Наређујем ти, нечисти душе, да изађеш из овог човека!“ „Е, баш зато ја нећу да изађем…“, каже му ђаво кроз уста ђавоиманог. Па, де, кажи, онда, да демони не чују!
Али и рођаци поседнутога не треба да причају другима да позивају свештеника ради читања егзорцизама. Боље је да кажу да позивају свештеника да очита молитву, а он нека тихо чита егзорцизме.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *