NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Čudan odnos sa duhovnikom

Čudan odnos sa duhovnikom

Pitanje:
Pomaže Bog Oče… blagoslovite. Imam jedan veliki problem koji me jako muči, i zbog kog sam jako tužan, trenutno imam osećaj da mi samo Vi možete pomoći, inače ja sam čovek koji je pri Crkvi, idem redovono na Bogosluženja, pričešćujem se i postim, jednom rečju, pokušavam da živim potpunim religioznim životom! Kao i svaka hrišćanska osoba, imam sbog duhovnika! E, eto sada problema, ja imam osećaj da mene moj duhovnik, koji je pored toga što mi je “ duhovnik“ i “ prijatelj“ ne podnosi, jako se čudno ponaša prema meni, jedva da mi se obraća, a i kada mi se obrati to je sve nešto mrzovoljno, jako sam tužan zbog toga, jer bez obzira na sve, ja Njega jako volim i poštujem, ali me to jednostavno jako ubija u pojam! Molim Vas recite mi šta da radim, jer je čak i nemoguće da razgovaram sa njim na ovu temu jer je jako teško uhvatiti ga nasamo! Boli me Oče to, jako! Molim Vas odgovorite mi što pre, jer tuga zbog toga nikako ne prestaje!
N.N


Odgovor:
Dragi brate – HRISTOS VASKRSE! Kažeš da, „kao i svaka hrišćanska osoba imaš svog duhovnika“. Pretpostavljam da je u pitanju Tvoj nadležni paroh, onaj kod koga se ispovedaš, koji Te pričešćuje, koji dolazi u Tvoju kuću radi blagoslova i osvećenja Slavske vodice, koji sa Tvojim ukućanima lomi Slavski kolač, dakle sveštenik koji poznaje dobro i Tebe i Tvoju porodicu. I nije mi jasno da on jednostavno neće da komunicira sa Tobom. Tu mora da postoji neki razlog, koji vas obojica znadete, a u pitanju ga nisi izneo. Međutim, ako Tvoj nadležni paroh odbija razgovor sa Tobom, a pretpostavljam onda i sa ostalim članovima Tvoje porodice, a Ti ne znaš razlog takvog postupanja i ne nalaziš na sebi nikakve krivice, onda i „nad popom ima popa“. Treba da odeš ili napišeš pismo nadležnom arhijerejskom namesniku, da se požališ na svog nadležnog paroha. On će svakako razgovarati sa Tvojim parohom, a ako bude potrebno i sa nadležnim episkopom. Niko od parohijana ne sme da bude lišen dušebrižničkog staranja svoga sveštenika, pogotovo kad je u pitanju Sveta tajna ispovesti. Sveštenik, kao paroh jedne parohije, odgovoran je ne samo svome episkopu za vršenje svoje pastirske službe, već nadasve Bogu, Koji će iz ruku sveštenika tražiti duše njegovih parohijana.
Međutim, ako Ti, kao i pojedini „putujući“ vernici, imaš duhovnika izvan svoje parohije, koji nije nadležan, pa samim tim ni odgovoran za Tebe, onda on može jednostavno, ako u Tebi ne vidi pravog sagovornika ili primeti da u ispovesti nisi iskren i potpun, ako zaključi da njegove savete ne primaš, može na razne načine da Ti stavi do znanja, da više ne želi sa Tobom da komunicira. Nije to nikako dobro i njegov postupak se ne može opravdati, ali Ti si njega odabrao, on je Tebe prihvatio, i svako od vas može taj odnos prekine.
U svakom slučaju, moraš imati strpljenja i upornosti i ja verujem da će se međusobno poverenje povratiti.
Ua vaskršnjoj radosti pozdravlja Te o. Dušan. VAISTINU HRISTOS VASKRSE!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *