Чудан однос са духовником

Питање:
Помаже Бог Оче… благословите. Имам један велики проблем који ме јако мучи, и због ког сам јако тужан, тренутно имам осећај да ми само Ви можете помоћи, иначе ја сам човек који је при Цркви, идем редовоно на Богослужења, причешћујем се и постим, једном речју, покушавам да живим потпуним религиозним животом! Као и свака хришћанска особа, имам сбог духовника! Е, ето сада проблема, ја имам осећај да мене мој духовник, који је поред тога што ми је ” духовник” и ” пријатељ” не подноси, јако се чудно понаша према мени, једва да ми се обраћа, а и када ми се обрати то је све нешто мрзовољно, јако сам тужан због тога, јер без обзира на све, ја Њега јако волим и поштујем, али ме то једноставно јако убија у појам! Молим Вас реците ми шта да радим, јер је чак и немогуће да разговарам са њим на ову тему јер је јако тешко ухватити га насамо! Боли ме Оче то, јако! Молим Вас одговорите ми што пре, јер туга због тога никако не престаје!
Н.Н


Одговор:
Драги брате – ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Кажеш да, “као и свака хришћанска особа имаш свог духовника”. Претпостављам да је у питању Твој надлежни парох, онај код кога се исповедаш, који Те причешћује, који долази у Твоју кућу ради благослова и освећења Славске водице, који са Твојим укућанима ломи Славски колач, дакле свештеник који познаје добро и Тебе и Твоју породицу. И није ми јасно да он једноставно неће да комуницира са Тобом. Ту мора да постоји неки разлог, који вас обојица знадете, а у питању га ниси изнео. Међутим, ако Твој надлежни парох одбија разговор са Тобом, а претпостављам онда и са осталим члановима Твоје породице, а Ти не знаш разлог таквог поступања и не налазиш на себи никакве кривице, онда и “над попом има попа”. Треба да одеш или напишеш писмо надлежном архијерејском намеснику, да се пожалиш на свог надлежног пароха. Он ће свакако разговарати са Твојим парохом, а ако буде потребно и са надлежним епископом. Нико од парохијана не сме да буде лишен душебрижничког старања свога свештеника, поготово кад је у питању Света тајна исповести. Свештеник, као парох једне парохије, одговоран је не само своме епископу за вршење своје пастирске службе, већ надасве Богу, Који ће из руку свештеника тражити душе његових парохијана.
Међутим, ако Ти, као и поједини “путујући” верници, имаш духовника изван своје парохије, који није надлежан, па самим тим ни одговоран за Тебе, онда он може једноставно, ако у Теби не види правог саговорника или примети да у исповести ниси искрен и потпун, ако закључи да његове савете не примаш, може на разне начине да Ти стави до знања, да више не жели са Тобом да комуницира. Није то никако добро и његов поступак се не може оправдати, али Ти си њега одабрао, он је Тебе прихватио, и свако од вас може тај однос прекине.
У сваком случају, мораш имати стрпљења и упорности и ја верујем да ће се међусобно поверење повратити.
Уа васкршњој радости поздравља Те о. Душан. ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Comments are closed.