ČTENIJA POSNOG TRIODA

 

ČTENIJA POSNOG TRIODA

POUKA U NEDJELJU BLUDNOG SINA

 
Braćo i oci! Mnogi ove dane nazivaju prazničnim i veselim, da bi više jeli i pili, a ne znaju da oni nisu ustanovljeni radi prejedanja i pijanstva, nego radi pripremanja za nastupajuću Svetu Četrdesetnicu. Vojnicima, kada se spremaju za boj, izdaje se naređenje da se na odgovarajući način naoružaju, da, kada dođe vrijeme nastupanja, ne bi bilo zadržavanja ili poteškoća. Tako su i ovi dani ustanovljeni – ne radi pirovanja, nego radi pripremanja duše za podvig Velikog Posta.
Mnogo jesti i piti je običaj na mnogobožačkim praznicima, a istinski hrišćani trebaju da jedu i piju umjereno i po činu, sa blagodarenjem Bogu, i da ne čine boga od stomaka svojega, ugađajući mu i prezasićavajući ga, kao što to mnogi i čine. I Apostol nas uči: staranje za tijelo ne pretvarajte u pohote (Rim. 13:14). I mi ćemo se, braćo moja, pošto nas je Bog udostojio da se udaljimo i odriješimo od svih zala i meteža, koliko je to moguće, suzdržavati od mnogojedenja i mnogopijenja, jer svi mi pouzdano znamo da neuzdržavanje u hrani i upotrebi vina i dugačak san jesu uzrok svakojakog grijeha. Jer je i praotac naš Adam, dok se uzdržavao i dok nije oprobao zabranjenog ploda, radujući se i veseleći živio usred rajskih krasota raja, a čim je prestupio zapovijest Božiju i okusio plod, istog časa bijaše izbačen iz raja naslađivanja i radosti: neuzdržavanje i zla želja porodili su za njega smrt. To se isto desilo i sa pet gradova Sodomskih, koji su se predavali prekomjernom i nekontrolisanom prejedanju i pijanstvu, živjeli bludno i činili mrski grijeh muželoštva, te su za to od Boga bili podvrgnuti velikom i mučnom kažnjavanju i u ovom svijetu i u onom, jer se na njih prolila ognjena kiša i spržila ih. Postradao je i Isav, prvi sin patrijarha Isaaka, koji je za to što se predavao ugađanju grkljanu i jeo preko granice predao svoje prvorodstvo bratu svome Jakovu, jer je izmolio od njega i jeo za njega pripremljenu hranu, zbog čega ga je i odbacio Bog. Tako i narod Božiji: sjede da jede i pije, a posle ustade da igra (Ish. 32:6) i urla u metežu. Isto ovo, braćo, i sada vidimo mi – pijanstvo, demonsko likovanje, krici i urlici, ples i satansko bludničenje – takvo je zlo, braćo moja, neuzdržavanje, i od njega je, kao što rekosmo, ušla smrt u svijet.
Mi, hrišćani, moramo da uzvraćamo velikim blagodarenjem Bogu, Koji nije dao da stanemo na lažni put i Koji nas je doveo do blaženog života, gdje umjesto neuzdržavanja gospodari umjerenost, umjesto pijanstva – post, umjesto meteža – mir, umjesto uskomešanosti i urlikanja – tihovanje i isposništvo, umjesto praznoslovlja i sramoslovlja – penije i blagodarenje, umjesto bluda i rukobludija – djevstvenost, celomudrije i osveštanje. Takvim življenjem i prebivanjem sa vrlinama bili su vaspitani i prosijali su Božanstveni oci naši i podvižnici, koji su uz pomoć Božiju pobijedili plotske strasti, istjerivali demone, činili čudesa, dobili slavu i Carstvo Nebesko i postali divni i slavni u čitavom svijetu.
Po obrazu i žitiju ovih svetih da živimo i mi nedostojni, i da volimo da ih oponašamo i slijedimo za njihovim vrlinama. Obradujmo se u Hristu i radujmo se jedan zbog drugog, jer nam je Gospod s visine poslao velike darove, pa ćemo i mi, vodeći duhovni život, ako ushtjednemo, svakodnevno imati radost i sveti neprolazni praznik… A kako nam je On i prije pomagao, zašto nas ne bi sačuvao i sad? Samo budimo odvažni i budni, i On će nam dati snagu i silu, utjehu i trpljenje u patnjama i iskušenjima, ako naiđu na nas po dopuštenju Božijem; i tako ćemo Mu blagougoditi do kraja života našega i dobiti Nebesko Carstvo, u Hristu Isusu Gospodu našem, Kojem priliči slava i moć sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvijek, i u vijekovima vijekova. Amin.
 

 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *