ČTENIJA POSNOG TRIODA

 

ČTENIJA POSNOG TRIODA

POUKA U SVETU I VELIKU SRIJEDU

 
Braćo i oci! Današnji je dan svet i mnogodostojan poklonjenja: danas počinju sveta stradanja Gospoda našega Isusa Hrista, koje je pretrpio radi spasenja svijeta, kao što je nagovijestio prorok David: Zašto se uzbuniše narodi i plemena smisliše zaludne stvari? Sabraše se carevi zemaljski, i knezovi se okupiše zajedno na Gospoda i na Pomazanika Njegovog. (Ps. 2:1-2). Sabraše se najbezakonitije starješine judejske i iskupiše lukavi savjet da umrtve Hrista i Boga našega, i Juda, lažljivi učenik, odreče se od učitelja i licemjernim i pokvarenim cjelivom Ga izdade neprijateljima i ubicama judejima, koji Ga, svezavši Vladiku svijeta, povedoše i pred sudom ispitivahu i mučahu, a On im odgovaraše sa velikim smirenjem. A kada je On govorio – strašno je o tome i slušati, – jedan od sluga koji je stajao blizu, udario Ga je po obrazu, rekavši: Zar tako odgovaraš prvosvešteniku? A On je to trpeljivo i krotko podnio, govoreći: Ako zlo rekoh, dokaži da je zlo; ako li dobro, zašto me biješ? (Jn. 18:21, 23). Bezakonici su ga podvrgnuli sramoćenju, maltretiranju, ismijevanju, pljuvanju, šamaranju i bijenju i, na kraju, uspeli su Ga na krst. Ali ni tada se On ne gnijevi na ubice, nego se moli za njih, govoreći: Oče! Oprosti im, jer ne znaju šta rade (Lk. 23:24). Međutim, učinjena zlodjela nisu zasitila neprijatelje Božije, i oni Ga, napojivši Besmrtnog žuči i octom, umrtviše, mada ni to nije ukrotilo njihov gnijev i jarost, pa Ga probodoše, mrtvog, kopljem.
Eto strasti Hristovih, ukratko rečeno. Ko sa pažnjom o njima razmišlja svom dušom svojom, nikada se ne gnijevi, ne sablažnjava, ne gordi se, ne zavidi i ne ratuje protiv brata svojega, ne ističe sebe po slavoljublju, nego se smiruje, skrušava i, smatrajući sebe zemljom i pepelom, želeći da se priopšti strastima Hristovim, želi da umre za Hrista, da bi se nasladio slavom Vaskrsenja Njegovog.
Budimo, braćo, i mi odvažni, zbog toga što smo se i mi u nekoj mjeri priopštili i priopštavamo se strastima Vladičinim. Ali pošto nikoga prije smrti ne smijemo nazivati blaženim (Sir. 11:28) zbog prevrtljivosti slobodne volje ljudske i zbog toga što ne znamo šta će se zbiti sutradan, preklinjem vas, budite tvrdi i nepokolebljivi, podnosite zlopaćenja sa jevanđeoskom vjerom, kao da ste jedan duh i jedna duša, da se ne biste prepali prijetnji neprijatelja vjere i da vam ne bi postalo nedostupno ni jedno djelo blagočešća. Kao Božiji služitelji, budite spremni na svako dobro djelo – na poslušanje, smirenomudrije, velikodušnost i na mnogo trpljenje. Trpljenje vam je neophodno (Jevr. 10:36) da biste ispunili volju Božiju i zadobili život vječni. Još malo i doći će Gospod da upokoji i proslavi one koji su se trudili i zlopatili u ime Njegovo Sveto; On neće oklijevati da dođe. Prema tome, hoćemo li sebe opterećivati iskušenjima i žalostima, ili ćemo pretrpjeti, radi ljubavi Gospoda, svakodnevna ogorčenja? Jer Apostol govori: Istinita je riječ: ako s Njim umrijesmo, s Njim ćemo i živjeti; Ako trpimo, s Njim ćemo i carovati; ako li se odreknemo, i On će se nas odreći; Ako li iznevjerimo, On ostaje vjeran, jer se ne može samog sebe odreći. (2 Tim. 11:13).
 
Podsjetimo se, braćo, kakva će velika radost biti kod svetih kada uvide oni Gospoda našega Isusa Hrista kako dolazi sa nebesa sa mnoštvom svetih angela i sila, da ih u neizrecivoj radosti pozove i ovjenča, da budu sa Njim u vijekovima vijekova. A kakvu će tugu i sramotu osjetiti oni koji nisu pošli za Jevanđeljem i koji su prezreli svete Njegove zapovijesti; oni će biti osuđeni na vječno mučenje sa đavolom i bjesovima njegovim! Prema tome, uvijek ćemo se sjećati ovoga i, dok živimo ovdje, očistićemo dušu našu i prosvijetliti je suzama pokajanja, očistićemo se od svake prljavštine ploti i duha, vršeći svetinju u strahu Božijem (2 Kor. 7:1), revnujući o djelima ugodnim Bogu, mrzeći svaki porok i usrdno čineći djela vrline. Jedan prema drugom gajićemo bratoljublje i ljubav, jedan drugom ćemo ukazivati prednost i čast i ostalo što zapovijeda Apostol (Flb. 2:3). Dok ispunjavamo naša pravila, nećemo biti neradnici i ljenivci, jer je rečeno: budite duhom vatreni; Gospodu služite. Budite u nadi radosni, u nevolji trpeljivi, u molitvi postojani (Rim. 12:11-12), da bismo u čistoti i dobrodjeteljnom življenju i sadašnji Vaskrs praznovali i da bismo se udostojili naslađivanja vječnih blaga u Hristu Isusu, Gospodu našem, Kojem priliči slava i moć sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvijek, i u vijekovima vijekova. Amin.

 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *